Löparpylar
Löparprylar för varma sommardagar

Här får du råd och inspiration som hjälper dig att välja rätt prylar för löpning i sommarvärmen. 

© iStock

Bra prylar för sommarens löprundor

Sommarvärmen är härlig, men för löpare kan den också vara en tuff utmaning som ställer extra höga krav på utrustningen. Här guidar vi dig till de saker du behöver för att kunna njuta av sommarens löprundor.

7 augusti 2021 av Lasse Lyhne

1. Skor 

Sommarens löpträning ställer inga särskilda krav på skorna – du bör fortfarande välja en modell som passar till just din löpstil och dina behov. Samtidigt är det viktigt att skorna är så luftiga och luftiga som möjligt, så att du slipper få en massa fotsvett. Skippa därför goretex och andra vattenavstötande material – de fungerar bättre på vintern.


>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Vi har sammanställt allt du behöver veta innan du köper nya löpskor. Läs här.


2. Solskydd 

Solens strålning är skadlig för huden. Den ger brännskador och ökar risken för hudcancer. En bra solkräm skyddar mot det och applicerad på rätt sätt kan solkräm blockera upp till 98 % av solens skadliga strålning. Många upplever emellertid att solkräm hämmar hudens förmåga att svettas, och att den rinner ned i ögonen. Det gäller därför att välja en solkräm med rätt egenskaper – och att använda den på rätt sätt: 

1. Välj en solkräm med kemiskt filter. Till skillnad från solkräm med fysiskt filter – som lägger sig som en hinna ovanpå huden – tränger det kemiska filtret in i huden.

2. Applicera solkrämen 30 min. före träning. På så sätt hinner solkrämen tränga in ordentligt i huden innan du börjar att svettas. 

3. Använd rikligt med solkräm för att få en bra effekt. Ca 1 tsk på ansikte och nacke, 1 tsk på resp. arm och ben och 1 tsk på både fram- och baksidan av kroppen.

Solskydd vid löpning
Derma sololja 15

En vattenfast sololja som skyddar bra. Lätt att applicera, tränger snabbt in och är försedd med både Svanen- och allergimärkning. Pris: 100 kr för 150 ml / luxplus.se

3. Överdelar

Det finns flera olika lösningar att välja på när det handlar om överdelar till sommarens löprundor. Det handlar antingen om att uppnå bästa möjliga ventilation, svettransport eller solskydd. Det luftigaste valet är ett linne som via stora ärmöppningar, rund halsringning och vid passform tillåter massor av luft att cirkulera runt kroppen. Det bästa svetttransporterande valet är en tunn, åtsittande överdel av ett material som suger upp svett från kroppen och låter svetten förångas. Den lösningen kan verka lite tryckande när det är riktigt varmt, men när svetten förångas från kroppen skapas en svalkande effekt. Slutligen kan man skydda sig mot solen med en tunn, långärmad tröja med hög solfaktor. Tröjan kan antingen vara vid eller åtsittande. Oavsett vilket bör man använda ett plagg som är lätt, ljust och tunt och som inte blir svettigt.


4. Strumpor

Strumporna kanske verkar oviktiga, men just till sommarens löprundor då rikligt med fotsvett kan ge både skavsår och blåsor, är strumporna särskilt viktiga. Du bör välja en tunn strumpa som låter foten andas. Strumpan ska vara svettransporterande och inte dra till sig svetten, och det får gärna finnas lite extra stoppning vid hälen och under fotsulan där risken för blåsor är störst. Dessutom bör materialet inte vara för glatt. Om strumpan glider inuti skon blir det mer friktion och risken för skavsår ökar.

Löparstrumpor
Feetures elite ultra light no show tab

Snygga strumpor av hög kvalitet. Den här modellen är både tunn och luftig och tillverkad av s.k. iWick, vilket leder bort svett från huden. Kompression runt fotvalvet ger extra bra komfort. Pris: 180 kr / feetures.com

5. Shorts 

Precis som t-shirten ska shortsen vara luftiga och lätta och släppa ut svett. Den vanligaste lösningen är ett par korta splitshorts, där en djup slits i sidan gör att det blir luftigt för låren. Om det känns obekvämt med en sådan modell finns det andra, mer skyddande, lösningar. Slutligen kan ett par korta tajts vara bra eftersom de skyddar innerlåren mot de skavsår som kan uppstå när svettig hud gnider mot svettig hud.


6. Brillor 

Solglasögon skyddar ögonen mot sol, vind, damm och kvistar. Om du vill använda brillor när du springer bör de även vara lätta och välsittande – och helst ska skalmarna och näsdelen vara försedda med silikon eller någon annan beläggning så att bågen sitter bra. Välj en relativt öppen modell, annars kan de lätt imma igen.

Solglasögon för löpare
Oakley Evzero Blades

Det här är kanske världens lättaste löparglasögon – 22 g är i varje fall inte särskilt mycket. Hel lins med wrap-around-design gör att glasögonen följer ansiktets form och skyddar hela synfältet. Oakleys kända Prizm-teknik ligger bakom linsen, vilken framhäver kontraster så att ojämnheter och gropar syns tydligt. Pris: 1 900 kr / oakley.com

7. Keps

En keps skyddar delar av ansiktet och hårbotten mot sol och suger också åt sig en del svett som annars rinner ned i ögonen. Välj en lätt och välsittande keps med ljusa färger. Den ska vara luftig på toppen eftersom du släpper ut en del kroppsvärme via huvudet, och huvudet ska helst inte stängas inne av en tjock, tät tygkeps.


8. Vattenflaskor 

Att fylla på med vätska är viktigt när det är varmt. Det gör att vätskebalansen upprätthålls och man undviker värmestress. Dessutom svalkar det skönt att få vatten över huvudet eller i nacken.

Vattenflaska för löpare
Uswe Outlander Pro

Vill du ha med dig lite mer vätska när du springer är en s.k. camelbak en smart lösning: dvs. en stor vätskeblåsa som sitter inuti en ryggsäck och som du kan dricka ur medan du är igång. Det finns många olika varianter, men den här är en av de mest minimalistiska. Lätt och välsittande harness-bärsystem och en 2-litersblåsa med slang. Enklare blir det inte. Pris: 1 000 kr / uswe-sports.com

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: