© Jakob Helbig

En bra början med rätt utrustning

Ett par riktiga löparskor är den enskilt viktigaste utrustningen när du ska börja med löpning. Köp dem i en specialbutik för löpare, där du samtidigt får en snabb och kostnadsfri löpstilsanalys innan du i samråd med deras specialist väljer rätt sko för just din fot. Vänners, kollegers och alla andras personliga erfarenheter av den ena eller andra skomodellen har du tyvärr inte mycket nytta av. Fel skor är orsaken till många löparskador, så välj inte bara ett par snygga skor du råkar se i affären.

11 maj 2010

Ett par riktiga löparskor är den enskilt viktigaste utrustningen när du ska börja med löpning. Köp dem i en specialbutik för löpare, där du samtidigt får en snabb och kostnadsfri löpstilsanalys innan du i samråd med deras specialist väljer rätt sko för just din fot.

Vänners, kollegers och alla andras personliga erfarenheter av den ena eller andra skomodellen har du tyvärr inte mycket nytta av. Fel skor är orsaken till många löparskador, så välj inte bara ett par snygga skor du råkar se i affären.

Under testet kan specialisten se om din fot avvecklar isättningen och frånskjutet perfekt över fotens mitt (neutralt löpsteg), om den vinklas extra mycket inåt (pronation) eller utåt (supination). Det finns skotyper som är specialtillverkade för vart och ett av dessa tre löpsteg. Ultralätta löparskor eller skor som ska imitera barfotalöpning är inget för nybörjare. Köp hellre en bra och stabil löparsko, och vänta med att skaffa lättviktsskor tills du har minst ett halvårs erfarenhet som löpare.

När du har råd nästa gång är en tunn, svettransporterande löpartröja nästa plagg du bör skaffa. Den transporterar bort värme och svett från kroppen och gör i synnerhet de lite längre rundorna behagligare än om du springer runt i en våt bomullströja. Hur tajt den ska vara är en smaksak, men tänk på att materialet måste ha kontakt med huden för att kunna transportera bort svetten från kroppen. Kalla och blåsiga dagar kommer du också att vilja ha en vindtät löparjacka i andasmaterial att dra över tröjan.

På benen är tights ofta den bekvämaste lösningen, men om du inte gillar den tajta looken är löparshorts också ett bra val. Så länge du inte springer maraton kan du också välja fotbollsshorts som är längre och saknar slits i sidan. Upphör snarast möljigt med att springa i vanliga vita tubsockor av bomull. När du svettas suger bomullen nämligen upp vätskan. Strumporna blir tunga och tappar passformen. De får dessutom mycket lättare veck som kan framkalla blåsor. Välj i stället ett par svettransporterande löparstrumpor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: