© Valling.com

Därför ska du springa

Löpning gör dig glad och ger dig energi. Om du springer regelbundet så kan du räkna med att du snart mår bättre både fysiskt och mentalt.

30 november 2018 av B.Kobberö, R.Kingstad

Löpning är roligt Det gör dig glad. Kroppen njuter när du susar fram därute med vinden i håret. Det är också ett mentalt fritt rum. Tankarna släpps fria och du slipper vardagsproblemen. Energi och livskraft får du på köpet.

Löpning är lätt Alla kan få ut något av det, oavsett vad de själva tror. Om du är van vid att promenera, så kan det självklart vara en omställning. Samtidigt är våra kroppar gjorda för att springa, så den instinkten behöver bara plockas fram.

Löpning är bekvämt Det behövs inte mycket utrustning och träningen börjar direkt utanför dörren. Du är inte beroende av andra och behöver inte planera dina träningspass efter några öppettider.

Löpning är effektivt Det är en av de mest energikrävande utmaningar som finns. Förbränningen är hög redan från början, kalorierna försvinner snabbt, och på 30 minuter har du genomfört ett effektivt träningspass, som både gagnar konditionen och vikten.

Löpning är hälsosamt Kroppen klagar kanske lite i början, men när den börjat vänja sig så vill den aldrig sluta. Löpning ger stora hälsovinster.

  • Löpning är effektiv blodcirkulationsträning. Det stärker hjärtat, sänker blodtrycket och minskar risken för blodproppar och hjärtinfarkter.

  • Löpning förbränner massor av kalorier och är därför ett effektivt vapen mot fetma.

  • Löpning stärker kroppens förmåga till att reglera blodsockret till en passande nivå och förebygger effektivt diabetes.

  • Löpning är en så kallad viktbärande träning, där du för varje steg ska förflytta din egen vikt. Det stärker skelettet och motverkar benskörhet.

  • Löpning ger hjärnan en paus och frisätter samtidigt en rad olika hormoner, som förebygger stress och depression.

  • Löpning sänker kolesterolet och motverkar hjärt-kärlsjukdom.

  • Löpning och annan motion minskar risken för att utveckla cancer. Ny forskning visar bland annat att löpning, är särskilt bra mot cancer i lever, mage, tjocktarm och bukspottkörtel.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsoråd har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig