© Valling.com

Därför ska du springa

Löpning gör dig glad och ger dig energi. Om du springer regelbundet så kan du räkna med att du snart mår bättre både fysiskt och mentalt.

26 mars 2019 av Bjarke Kobberø

Löpning är roligt

Löpning gör dig glad. Kroppen njuter när du susar fram därute med vinden i håret. Det är också ett mentalt fritt rum. Tankarna släpps fria och du slipper vardagsproblemen. Energi och livskraft får du på köpet.

Löpning är lätt

Alla kan få ut något av det, oavsett vad de själva tror. Om du är van vid att promenera, så kan det självklart vara en omställning. Samtidigt är våra kroppar gjorda för att springa, så den instinkten behöver bara plockas fram.

Löpning är bekvämt

Det behövs inte mycket utrustning och träningen börjar direkt utanför dörren. Du är inte beroende av andra och behöver inte planera dina träningspass efter några öppettider.

Löpning är effektivt

Det är en av de mest energikrävande utmaningar som finns. Förbränningen är hög redan från början, kalorierna försvinner snabbt, och på 30 minuter har du genomfört ett effektivt träningspass, som både gagnar konditionen och vikten.

Löpning är hälsosamt

Kroppen klagar kanske lite i början, men när den börjat vänja sig så vill den aldrig sluta. Löpning ger stora hälsovinster.

  • Löpning är effektiv blodcirkulationsträning. Det stärker hjärtat, sänker blodtrycket och minskar risken för blodproppar och hjärtinfarkter.

  • Löpning förbränner massor av kalorier och är därför ett effektivt vapen mot fetma.

  • Löpning stärker kroppens förmåga till att reglera blodsockret till en passande nivå och förebygger effektivt diabetes.

  • Löpning är en så kallad viktbärande träning, där du för varje steg ska förflytta din egen vikt. Det stärker skelettet och motverkar benskörhet.

  • Löpning ger hjärnan en paus och frisätter samtidigt en rad olika hormoner, som förebygger stress och depression.

  • Löpning sänker kolesterolet och motverkar hjärt-kärlsjukdom.

  • Löpning och annan motion minskar risken för att utveckla cancer. Ny forskning visar bland annat att löpning, är särskilt bra mot cancer i lever, mage, tjocktarm och bukspottkörtel.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: