Din fot växer när du springer Det låter kanske som en löparskröna. Men det är faktiskt sant. Alla stötar mot underlaget under en löprunda gör att foten blir längre.

Blir foten längre när man löptränar?

Att fötterna sväller när man springer kan jag förstå, men stämmer det verkligen att de blir längre? Och i så fall hur mycket?

Ja, det finns faktiskt en bra anledning till att du helst bör köpa löpskor som är en halv till en hel storlek större än dina andra skor.

Foten är en mycket elastisk konstruktion som är byggd för att absorbera kraften från den stötchock som uppstår mellan kroppen och underlaget. Mekanismen är viktig eftersom kroppen annars skulle få svårt att stå emot stötchocken som fortplantar sig upp genom foten och benet.

I synnerhet så har den stora, elastiska senplattan under foten stor betydelse för hur högt fotvalvet är, och därmed också för fotens längd. Under en lång löprunda ger elasticiteten med sig mer och mer, och till slut har foten blivit mätbart längre. För den som har höga fotvalv märks det tydligt att fotvalvet plattas ut och att foten blir längre under en löprunda, medan den som är plattfot nästan inte märker något alls.

Som tur är drar elasticiteten i foten ihop sig snabbt igen när man slutar springa. Under ett långt löparliv kommer de flesta dock att gå upp en skostorlek.

Så påverkas din fot av löpning

Fotens stora senplatta sträcks ut mellan hälen och tårna och absorberar alla stötar när man springer.


Efter löprundan har senplattan töjts ut och fotvalvet blivit plattare. Foten har blivit längre.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: