Bisarra sport-ögonblick

Friidrottshistorien har bjudit på många legendariska dueller, magiska segrar och fantastiska rekord. Men, men ... det går inte alltid som planerat i sportens värld. Här tittar vi tillbaka på några av de mest uppseendeväckande, skandalösa och bisarra ögonblicken inne på friidrottsarenan

1 juni 2019

Bolt fälldes av en segway
Inget kunde stoppa Usain Bolt år 2015 – tills han stötte på en kinesisk kameraman på en segway under friidrotts-VM i Beijing. Song Tao fick i uppgift att följa Usain Bolts ärevarv efter segern på 200 m på nära håll, men den erfarne kameramannen var inte en lika erfaren segway-förare.

Kulstötare blev sprinter
22-åriga Trevor Misipeka från exotiska Samoaöarna trodde egentligen att han skulle tävla i kula när han blev uttagen till fridrotts-VM i Kanada år 2001. Men på grund av en regeländring uteslöts han från sin favoritgren, och med bara två dagars varsel fick den 133 kg tunge kulstötaren reda på av det nationella friidrottsförbundet, att han skulle tävla på 100 meter i stället. 

Fajter med vätskebrist
Ibland kan sådant som inte riktigt går som planerat vara de som etsar sig fast i minnet. Ett exempel är Gabriela Andersen-Schiess avslutning i maratonloppet vid OS i Los Angeles 1984.

Berusat höjdhoppare
Ryssen Ivan Ukhov kom berusad till GP-tävlingen i Lausanne 2008 efter att ha druckit stora mängder vodka och Red Bull. Inne på stadion kämpade han länge med att få av sig sina överdragsbyxor, knuffade till en funktionär och avslutade med att hoppa under ribban och bli liggande kvar på mattan. 

Flög baklänges in i historien
I dag tycker nog inte många att det var något konstigt med Dick Fosburys höjdhopp vid OS i Mexiko City, men 1968 satt folk som förstenade och bevittnade hans hoppstil på den olympiska stadion. Fosbury utförde sina hopp på ett sätt som ingen hade sett förut – och på samma gång förbättrade han det olympiska rekordet med hela sex centimeter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: