© istock

Hur ska jag löpa i nedförsbackar?

En läsare undrar hur man löper effektivast i nedförsbackar. Se svaret här!

7 maj 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Fråga: Jag har både läst och hört att det ska vara tuffare att löpa utför än uppför backar. Så känns det emellertid inte för mig. Hur hänger det egentligen ihop?

Svar: Utförslöpning ger faktiskt en större belastning på muskulaturen än löpning i uppförsbackar.

Det beror på att du tvingas upp i överfart, dvs. du tvingas löpa snabbare än du egentligen klarar av.

Muskler, senor och leder måste därmed jobba hårdare för att följa med i det höga tempot. Med en bra teknik kan nedförslöpningen i högt tempo dock kännas relativt lätt samtidigt som den ger utmärkt träning.

Tänk på att backen inte får vara för brant, löp med korta snabba steg och sätt ned fötterna rakt under kroppen istället för långt framför dig.

Därmed belastas inte knäna lika mycket och du undviker att bromsa. Det tar ett tag att vänja sig vid detta och det behövs en bra uppvärmning – men effekten är suverän. Börja med 4–6 repetitioner utför backen och vila emellan genom att gå sakta uppför backen.

Så får du en bra teknik i nedförsbackar:

Luta dig Framåt: Många har en tendens att luta sig bakåt när de springer utför. Försök i stället att luta dig framåt så att din kropp blir vinkelrät mot backen – som när man åker skidor utför.

Rulla utför backen: Titta snett nedåt och känn hur backen gör jobbet åt dig och benen bara följer med – utan att du håller igen eller bromsar.

Tyngdpunkt: Precis som när du löper i uppförsbackar ska fötterna sättas ned i marken under din tyngdpunkt. Löp med korta, snabba steg.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: