© Kyle Meyr / Red Bull Content Pool

Världens hårdaste 400-meterslopp – skulle du klara det?

Den ultimata backutmaningen: Löp 400 meter upp till toppen av en skidhopparbacke.

14 juni 2017 av Jesper U. Larsen

Alt springa uppför en brant skidhopparbacke får pulsen att löpa amok och ger rejäl mjölksyra i benen även hos rutinerade löpare – trots att det bara handlar om 400 meter. Och den stenhårda grenen har på senare år utvecklat sig till ett populärt löpevenemang.

Nyligen nådde tävlingsserien till Trondheim i Norge, där 252 löpare tävlade om att komma först till toppen på skidhopparbacken Granåsen. Loppet var ett av 14 stopp under den så kallade Red Bull 400-touren.

Så började det

År 2011 körde den tidigare sprintern Andreas Berger förbi Kulm-skidhopparbacken i sin österrikiska hembygd och blev nyfiken på om man skulle kunna löpa hela vägen upp.

Han gjorde ett försök och konstaterade att det gick – och att det var vansinnigt uttröttande. Fyra månader senare genomfördes den första tävlingen, och i dag består Red Bull 400-serien av 14 deltävlingar i både Europa, Asien och Nordamerika.

Högst upp i Trondheim

I Trondheim kämpade löpare från 13 olika länder om segern på Granåsen, som bjuder på branter som lutar hela 36 grader.

Den 18-årige norrmannen Peter Haddon nådde toppen på bara 3 min. och 18,7 sek, medan 17-årige Marte Lien Johnsen vann damklassen på tiden 4 min. och 47,8 sek.

Precis som den här videon visar så fick de flesta löpare rätt snabbt stora problem med att besegra backen – trots en flygande start: 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: