Man som löper uppför en backe.
© iStocj

Fem effekter av backlöpning

Ett träningspass med 10–20 minuters backlöpning i veckan räcker för att du ska komma i mycket bättre form. Här kan du läsa om fem andra effekter som backlöpning ger.

13 februari 2019

Maxa din träning med backlöpning

Skippa de monotona löprundorna som du sprungit så många gånger förr och lägg i stället in några utmanande backpass. Backlöpning är Både roligt och motiverande – och så är det mycket effektivt.

Fem effekter av backlöpning:.

1. Bättre löpteknik

Backlöpning gör att löptekniken förbättras. Knäna måste lyftas högre i uppförsbackar vilket stärker lårmusklerna och ger en kraftfull och mer dynamisk löpstil. I utförsbackar handlar det mer om att ”rulla fram”. Resultatet blir ett bättre löpsteg.

2. Snabbare i toppform

Hela cirkulationsapparaten får jobba hårt när pulsen stiger till max i backarna. Det är jobbigt, men också supereffektivt, och du kommer snabbt att märka förbättringar när det gäller konditionen, uthålligheten och löpekonomin.

3. Starkare mentalt

Om du kör för hårt i början är det lätt att du tappar lusten. Om du däremot angriper backarna på rätt sätt blir du starkare mentalt, och det kan du använda dig av även i andra sammanhang. Backlöpning gör att du kan stå emot trötthet och smärta.

4. Färre skador

Regelbunden backträning leder till att hela kroppen blir starkare. En lång rad muskler som normalt försummas och är svaga hos löpare aktiveras nämligen; vaderna och sätet för att nämna några. Dessutom aktiveras många muskler i ryggen och magen.

5. Roligare och mer socialt

Backlöpning är betydligt jobbigare jämfört med löpning på flacka grusvägar eller i parker. Därför är det också bra att träna ihop med andra så att ni kan hjälpa, uppmuntra och pressa varandra i de svåraste och brantaste stigningarna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: