Det är den lilla, vita runda osten det handlar om. Den som fångar den utan att göra illa sig allt för mycket vinner.

Fånga osten – världens dummaste lopp?

Måndagen den 29 maj gick startskottet till ett av världens kortaste, men också mest bisarra motionslopp ...

23 maj 2017 av Lasse Lyhne

Ta en 4 kg tung rund Double Gloucester-ost, en av Englands brantaste backar, Coopers Hill nära Gloucester, som har en lutning på ca 45 procent. Och ta 200 dödsföraktande unga människor, och du har ingredienserna i ett av de mest historiska, men också mest udda motionsloppen i världen.

Coopers Hill Cheese Rolling and Wake är lika enkelt som det är vansinnigt. Först rullas osten nedför backen och ca en sekund senare får människohopen lov att riskera livet i jakten på den.

Se videon från ett tidigare lopp här.

Många skador

Varje år kommer åtskilliga lycksökare mer eller mindre allvarligt till skada, och även åskådarna riskerar en del eftersom många blir fällda av antingen löpare som snubblar utför eller av själva osten.

Vinnaren är den som först tar sig nedför backen, oavsett om det är löpande, rullande eller hur man nu än gör. Vinsten för ansträngningarna är självklart 4 kg ost!

Loppets historisk bakgrund är okänd, men traditionen med att jaga en ost nedför en halsbrytande brant slänt går troligtvis tillbaka flera hundra år i tiden.

Skulle du själv ha lust att pröva krafterna i detta vansinniga lopp, så är det bara att åka över till England – det är inte särskilt svårt att få en startplats.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: