mann knutar sko-scolis på stubbar

Vinterlöpning kan vara en härlig upplevelse, men det gäller att ta på sig både handskar och en undertröja.

© iStock

Åtta misstag många löpare gör på vintern

Det är skönt att löpträna utomhus på vintern, men det kräver lite mer omtanke och planering än sommarlöpning. Här är åtta vanliga misstag som många löpare gör när de är ute i vinterkylan.

5 november 2019 av Lasse Lyhne

1. Du tar på dig för mycket kläder

Brrrr. Om man sitter inomhus och tittar ut genom fönstret kan det lätt bli så att man tror att man måste ta på sig mer kläder än man behöver för att hålla värmen i snön och kylan. Men det är stor skillnad på hur man bör klä sig beroende på om man står stilla eller om man tar en löprunda i vinterkylan. Du producerar en hel del kroppsvärme när du springer och därför gör du klokt i att klä dig som om du skulle vistas i en temperatur som är 10 grader varmare än det egentligen är.

Om det är noll grader så räcker det med tajts, en långärmad tröja, en vindtät jacka, en halsduk, en tunn mössa och ett par tunna handskar. Och kom ihåg: det gör inget om du fryser lite i början av löprundan.


2. Du tar på dig för lite kläder 

När det är riktigt kallt på vintern så finns det risk att man tar på sig för lite kläder. Om du är van att löpträna i ett par plusgrader och termometern plötsligt visar 5–6 minusgrader, så behövs det ett par förstärkningsplagg. Om det dessutom blåser så upplevs kylan dessutom många gånger värre. Ta på dig en extra tröja under jackan. Ta på dig ett par shorts utanpå tajtsen för att skydda lår och underliv. Leta fram ett par tjockare strumpor. Kom ihåg mössa, tjocka handskar och dra en lång halsduk/buff över ansiktet som skydd mot kylan.

Handskar, mössa och halsduk är oumbärliga när man löptränar på vintern. Om du saknar dessa plagg så hittar du dem här tillsammans med led-belysning och två nummer av Aktiv Träning för bara 69:50 kr.


3. Du löper för långt bort

Eventuellt kan du skippa de längsta löprundorna utomhus på vintern. Det innebär en stor risk om du skulle göra illa dig och du befinner dig långt hemifrån och vädret plötsligt slår om eller mörkret kommer som en överraskning. Du kan gärna löpa kortare flera varv à 2, 3, 4 eller 5 km. Det gör att du kan anpassa din klädsel, och du befinner dig aldrig längre bort än att du kan ta dig tillbaka hem för egen maskin.


4. Följ väderprognosen 

Alla vinterdagar är inte lika. Vädret kan slå om snabbt och underlaget är ofta förrädiskt. Se därför till att kolla in väderprognosen innan du ger dig ut. Håll koll på vindriktningen och undvik att löpa första halvan av rundan i medvind; annars finns det risk att du måste kämpa mot vinden när du är trött och nedkyld. Kolla också om det är regn eller snö på ingång. Det är nästan omöjligt att hålla värmen om man är genomblöt.


5. Du löper alltid samma sträcka

Många löpare har en eller fler favoritrundor som man alltid springer. Den rutinen är inte alltid smart att hålla fast vid på vintern. Den löpvänliga grusvägen i den lokala parken som du brukar springa blir kanske inte alltid snöröjd. Stigarna blir till lerpölar och gångvägarna är kanske förrädiskt hala. Fundera därför igenom vilka löprundor du kan ta och välj ut några som du vet är framkomliga även på vintern.


7. Du försöker hålla samma tempo som på sommaren

Du kan självklart träna hårt och löpa snabbt även på vintern, men tempot blir automatiskt lite lägre på vintern och du får därför inte bli besviken om du löper långsammare än på sommaren. De extra klädlagren, underlaget och inte minst kylan kan göra att du förlorar 10–20 sekunder per kilometer. Istället för att försöka hålla en viss intensitet är det bättre att låta pulsen bestämma tempot.

8. Du skippar din löpträning

Det kan vara lockande att ställa in löpskorna längst in i klädgarderoben på vintern. Men det kan också få konsekvenser. För det första går du miste om de fantastiska löpupplevelser som det innebär att springa i en snöklädd och tyst vinterskog.

För det andra påverkas din formkurva negativt. Om du går i ide under vintern har du förlorat all den löpform du byggt upp tidigare under sommaren och du får börja om från noll igen.

För det tredje så ökar skaderisken. Senor, ligament, skelett och muskler behöver utmanas konstant. Annars blir de slappa och tål inte lika mycket belastning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: