© Colourbox

Är trapplöpning bra träning?

Blir jag en bättre löpare av att träna i trappor? Eller ger trapporna ingen effekt?

21 mars 2019 av Jannik Petersen

Trappträning är en relevant träningsmetod för löpare. Precis som intervaller, tempopass och andra högintensiva träningsformer så gör trapporna att kvaliteten på träningen, och därmed formen, förbättras.

Trappor är bra för sätesmusklerna och höftböjarna, vilket gör att du kan löpa med ett effektivare steg utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket.

Lårmusklerna tränas också i trapporna, och därmed förbättras uthålligheten i musklerna.

Läs också: Är du i bra form? Eller finns det plats för förbättring? Här kan du se hur du beräknar ditt konditionsvärde – lätt som en plätt!

Även vadmusklerna belastas i hög grad när du springer uppför en trappa steg för steg. Starka vader ger i sin tur en spänstig och effektiv löpstil.

Trappträning är emellertid en träningsform som sliter hårt på kroppen och det gäller att dosera träningen rätt. Trappträning bör bara ingå som en begränsad del av dina löppass.

I början behöver kroppen tid på sig för att vänja sig vid den nya belastningen. En lagom träningsdos kan t.ex. vara 4 x 100 trappsteg en gång i veckan under en månad. Det motsvarar ca fyra upprepningar från markplanet upp till våning 5 i ett hyreshus.

Kör trappträningen i slutet av en vanlig löprunda så att du hinner bli uppvärmd. Efter en månad kan du öka till två trappträningspass i veckan. Under din tredje trappmånad kan du öka till 6 x 100 steg.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: