Tatueringar
Tatueringar

Hud täckt av bläck utsöndrar mindre svett och mer salt. Det krävs dock att stora delar av kroppen är tatuerad innan det får betydelse.

© iStockphoto

Är tatueringar skadliga för din löpning?

Både svettproduktionen och saltbalansen förändras i tatuerad hud, visar ny forskning. Påverkar det även din träning?

18 april 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Ny amerikansk forskning visar att tatuerad hud producerar mindre svett, men mer salt jämfört med icke-tatuerad hud.

I teorin är detta inte bra om man t.ex. löper långt då det är varmt. Bl.a. kan det leda till att man får saltbrist och i värsta fall värmeslag, t.ex. under ett maratonlopp. Men såvida man inte är tatuerad över stora delar av kroppen, så finns det ingen direkt anledning till oro.

I studien mätte forskarna hur och hur mycket en grupp tatuerade personer svettades på en del av den hud som var täckt med bläck jämfört med motsvarande del av övrig hud. Forskarna fick huden att svettas genom att påföra substansen pilokarpin.

Resultatet visade att personerna i snitt svettades ca hälften så mycket på den tatuerade huden jämfört med den icke-tatuerade huden. Däremot var saltkoncentrationen ca 1,7 gånger högre på den tatuerade huden.

Tatuerad på över 50% av kroppen

Nästa steg för forskarna blir att undersöka om kroppen reagerar på samma sätt när svetten börjar utsöndras som en följd av fysisk aktivitet och inte – som i studien – pga. en påsmörjd substans.

Men även om det skulle visa sig vara på samma sätt då, så är det sannolikt att kroppen till en viss grad kan kompensera för detta genom att avge mer svett från icke-tatuerade delar av kroppen.

Enligt hudläkaren och maratonlöparen Robin Travers, som Runner’s World har pratat med, får tatueringarna sannolikt ingen en effekt på regleringen av kroppstemperaturen, förrän hälften av huden på kroppen är täckt av bläck.

Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur skyddar du dig mot solen när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig