© Colourbox

Är brutto- och nettotider samma sak?

I samband med motionslopp har jag hört folk prata om både brutto- och nettotider. Är det någon skillnad på de två tiderna?

I lopp med officiell tidtagning erbjuder arrangörerna ofta både brutto- och nettotider. Bruttotiden är den längsta tiden som tas från det att stoppuret börjar ticka samtidigt som startskottet för loppet går.

Nettotiden börjar däremot tas först när den elektroniska tidtagningen registrerar att datachipet korsar startlinjen. Normalt används nettotider i

motionslopp

eftersom de tiderna är mest rättvisa för motionärer som oftast startar i rätt stora grupper. Syftet med nettotider är att det inte ska vara någon nackdel att starta långt bak i startfållan, och att man inte ska behöva armbåga sig fram innan starten går.

Bruttotider används däremot för elitlöpare när de tävlar. Då vill arrangörerna undvika att löpare som vinner spurten inför massor av jublande åskådare helt enkelt inte ska bli av med sin seger eftersom andra löpare som startade lite senare visar sig vara snabbare.

Det är därför inte ovanligt att lopparrangörer utser totalvinnaren efter bruttotiden, medan vinnaren i t.ex. herrklassen över 40 år utses med hjälp av nettotiden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: