Kvinna med håll
© iStock

Aldrig mer håll

Varför får man håll och hur ska man göra för att bli av med det? Här är fyra tips till vad du kan göra för att bli av med det.

15 juni 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Hur undviker jag att få håll?

Varför får man håll när man löper, och kan man göra något åt det?

SVAR: Tidigare trodde man att håll berodde på syrebrist i mjälten eller i tarmarna. Men den förklaringen avvisar nu många experter. Den mest troliga förklaringen är istället att håll uppstår när ligamenten (ledbanden) runt magsäcken töjs ut och belastas för mycket. 

Det sker ofta när man rör sig snabbt upp och ner, vilket man t.ex. gör när man springer. En annan vanlig teori är att man tror att mellangärdet blir överbelastat när man tränar hårt, vilket i sin tur kan kan leda till kramp och det som vi brukar kalla för håll.

Fyra tips som förebygger håll

  1. Värm upp: De flesta får håll under de första 3–4 kilometerna av en löprunda. Ta det därför lite lugnt de första 10–15 minuterna. Magbesvären avtar oftast också ju bättre tränad man blir.

  2. Andas rätt: Ett ytligt andningsmönster ökar risken för att bli andfådd och få håll. Träna därför på att djupandas och se till att det är magen som spänns och inte bröstkorgen som utvidgas. 

  3. Träna magen: Gör övningar som stärker magmusklerna och mellangärdet. Träningen gör att muskler och senor i den delen av kroppen kan stå emot belastningen bättre under löprundan.

  4. Ät smart: Undvik att äta stora måltider under de sista tre timmarna före du ska träna. Undvik också att dricka för mycket den sista timmen, så att belastningen på magens ligament inte blir för kraftig.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: