Kvinna med håll
© iStock

Aldrig mer håll

Varför får man håll och hur ska man göra för att bli av med det? Här är fyra tips till vad du kan göra för att bli av med det.

9 maj 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Hur undviker jag att få håll?

Varför får man håll när man löper, och kan man göra något åt det?

SVAR: Tidigare trodde man att håll berodde på syrebrist i mjälten eller i tarmarna. Men den förklaringen avvisar nu många experter. Den mest troliga förklaringen är istället att håll uppstår när ligamenten (ledbanden) runt magsäcken töjs ut och belastas för mycket. 

Det sker ofta när man rör sig snabbt upp och ner, vilket man t.ex. gör när man springer. En annan vanlig teori är att man tror att mellangärdet blir överbelastat när man tränar hårt, vilket i sin tur kan kan leda till kramp och det som vi brukar kalla för håll.

Fyra tips som förebygger håll

  1. Värm upp: De flesta får håll under de första 3–4 kilometerna av en löprunda. Ta det därför lite lugnt de första 10–15 minuterna. Magbesvären avtar oftast också ju bättre tränad man blir.

  2. Andas rätt: Ett ytligt andningsmönster ökar risken för att bli andfådd och få håll. Träna därför på att djupandas och se till att det är magen som spänns och inte bröstkorgen som utvidgas. 

  3. Träna magen: Gör övningar som stärker magmusklerna och mellangärdet. Träningen gör att muskler och senor i den delen av kroppen kan stå emot belastningen bättre under löprundan.

  4. Ät smart: Undvik att äta stora måltider under de sista tre timmarna före du ska träna. Undvik också att dricka för mycket den sista timmen, så att belastningen på magens ligament inte blir för kraftig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: