3 snabba alternativ til 10-20-30

”10–20–30” är inte det enda sättet att få upp tempot i träningen. Vill du träna ännu mer varierat så är det här tre bra alternativ.

29 september 2011

Spela fotboll Studier har visat att motionsfotboll har samma effekt på hälsan som intervallträning. Fotboll innehåller en massa spurter då pulsen stiger snabbt och belastningen på musklerna blir maximal. Om du gillar att spela fotboll så kan du komplettera din löpträning med lite fotboll med kompisarna en gång i veckan.

Fördelar: Fotboll är roligt. Det är perfekt för träningsmotivationen.

Kör backträning Det är jobbigt att springa uppför oavsett hur långsamt man löper. Det är därför som backträning är ett så effektivt sätt att förbättra löpformen på. Backarna sätter fart på cirkulationssystemet, får pulsen att stiga och gör att lungorna piper. Och hur jobbigt det än låter så ger backträning verkligen bättre kondition. Dessutom ställer backarna höga krav på löpmusklerna, och effekten liknar därför den du får av 10–20–30- metoden.

Leta upp en runda med 4–5 backar och löp snabbt uppför dem. Alt. kan du köra 4–6 upprepningar i en backe.

Fördelar: Backlöpning förbättrar konditionen och stärker löpmusklerna. Dessutom innebär den lite lägre farten uppför backarna att belastningen inte blir lika hög som när du spurtar på en flack väg.

Löp intervaller Klassiska intervaller på ca 4 min. är ett utmärkt sätt att träna konditionen. Lägg upp löppasset så att du löper snabb i 4 minuter, vilar i 2 minuter och sedan löper snabbt igen. Upprepa 3–4 gånger en gång i veckan. Klassiska intervaller innebär hårda träningspass som det krävs disciplin för att genomföra – men som också ger mycket bra resultat.

Fördelar: Strukturerad träning som förbättrar konditionen avsevärt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: