196 maratonlopp i 196 länder på 550 dagar (!)

Den brittiske löparen Nick Butter har nyligen antagit en riktigt tuff utmaning: Han ska löpa ett maraton i alla världens länder – på 550 dagar!

9 januari 2018 av Christian Thestrup

För de flesta löpare är ett eller två maratonlopp per år lagom. Men inte för Nick Butter. Den brittiske långdistanslöparen har precis startat ett projekt där han under de närmaste 18 månaderna – eller 550 dagarna – ska löpa ett maratonlopp i alla världens länder.

Idén fick han sommaren 2016 då han sprang det extrema ultraloppet Marathon des Sables i Sahara. Där kom han i kontakt med en annan deltagare vid namn Kevin, som var svårt sjuk i prostatacancer. Mötet gjorde ett så starkt intryck på Nick Butter att han beslutade sig för att starta ett löpprojekt för att samla in 2,5 miljoner kr till kampen mot prostatacancer.

Och den 6 januari i år gick starten för det första maratonloppet som genomfördes i Toronto, Kanada. Fram till dess hade 90 procent av förberedelserna handlat om logistik och att koordinera visum, flyg, kost och logi. Resan är planerad så att han längs vägen kommer att löpa de sex ”stora” maratonloppen, nämligen London, Berlin, Tokyo, Boston, Chicago och New York, men på många platser i världen kommer han att löpa de 42195 meterna ensam eller tillsammans med lokalbefolkningen. Det är som bekant inte direkt varje dag som det arrangeras ett officiellt maratonlopp i t.ex. Burundi, Nordkorea eller Vatikanstaten.

Nick Butter är inte särskilt oroad för den fysiska ansträngning som projektet innebär. Däremot är han klart medveten om att det i länder som El Salvador, Venezuela och Irak är populärt att kidnappa folk, liksom det i många afrikanska länder finns vilda djur som man har mer lust att springa ifrån än att springa fram till.

Enligt planen kommer Nick Butter till Sverige den 23 november i år.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: