17-åring har löpt 100 maraton

En 17-årig amerikan genomförde nyligen sitt 100:e maratonlopp. Det gör honom till den yngste personen i världen som har löpt så många maraton.

30 januari 2019 av Christian Thestrup

De flesta kommer nog ihåg hur det pirrade i magen första gången de anmälde sig till ett maratonlopp. Det gäller också för den 17-årige amerikanen Calix Fattmann, även om det gått några år sedan hans maratondebut. För trots sin låga ålder har han nämligen precis genomfört sitt 100:e maratonlopp, och därmed kan han kalla sig själv för den yngste personen i världen som har genomfört den legendariska sträckan så många gånger.

Calix Fattmann genomförde sitt första femkilometerslopp som femåring. När han fyllde tio år bestämde han sig för att löpa tio kilometer, men det var inte tillräckligt långt så han fortsatte tills han hade tillryggalagt 21,1 kilometer. Det gjorde att långdistanslöparen i den lilla pojken på allvar väcktes till liv, och innan året var slut hade han genomfört 52 halvmaraton.

När Calix var 12,5 år ökade han ännu en gång distansen och genomförde sitt första maratonlopp. Det gav mersmak och nu kan den 17-årige tonåringen alltså kalla sig för världens yngste med 100 maratonlopp på cv:t. Hans sluttider ligger som regel mellan fyra och fem timmar, vilket är lagom om man ska kunna löpa långt och mycket – och samtidigt hålla skadorna borta.

På våra egna breddgrader finns det också liknande exempel. Den danske löparen David Bredo genomförde sitt 100:e maraton som 20-åring, och han har inte direkt varvat ned sedan dess. I dag är David 24 år och har genomfört 569 maratonlopp. Bara under 2017 genomförde han 157 maratonlopp, och som om det inte vore nog har han också löpt fyra maratonlopp på ett dygn och 20 maratonlopp på 10 dagar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: