10 saker som löpare fruktar

Är du rädd för att möta väggen eller för att du ska bli skadad igen? Löpare är notoriska när det gäller att oroa sig. Här får du råd om hur du slipper bekymren så att du kan prestera optimalt och slipper alla onda aningar.

21 maj 2013

Vi har listat 10 saker som många löpare fruktar och ger samtidigt förslag på lösningar till problemen.

Problem: Jag är rädd för att få kramp

Lösning: Även om man aldrig kan gardera sig helt mot kramp, så kan man göra mycket i förebyggande syfte.

Proritera återhämtningen och se till att vila tillräckligt mellan träningspassen. Se också till att du får i dig tillräckligt med vätska innan du ska ut och springa. Kramp beror nämligen ofta på uttorkning. Dessutom visar undersökningar att stretchning av de utsatta kroppsdelar också kan minska risken för kramp. Om du ändå skulle få kramp under löprundan bör du snabbt stanna upp och stretcha. Sedan kan du fortsätta löpa.

Problem: Jag får besvär med magen när jag springer

Løsning: Magbesvär beror ofta på att det finns mat kvar i mag-säcken och tarmarna som inte hunnit brytas ned och därför ligger och skvalpar. Tänk därför på vad du äter innan du ska träna och håll dig till snabbupptagliga kolhydrater. Mat med hög koncentration av fibrer, fett och protein tar ofta mer än tre timmar för magen att smälta.

Dålig mage kan också bero på att det finns mycket vätska i mag- och tarmregionen. Tillsätt lite salt i vattnet så tas vätskan upp effektivare.

Problem: Åldern börjar ta ut sin rätt

Lösning: Många löpare fruktar den tidpunkt då tiderna börjar bli sämre pga. åldern. Och det kommer utan tvekan också att inträffa någon gång. Lösningen är att sätta upp nya åldersbetingade mål så att du hela tiden har en känsla av att du kan förbättra dig. Jämför dig inte med en 25-åring, utan titta mer på tiderna i din egen åldersgrupp. Logga in som prenumerant ... och ta del av de sista sju problemen som många löpare är rädda för att möta.

Läs bland annat om hur du undviker att gå in i väggen, hur du förebygger energibrist och hur du kan gå ned i vikt med hjälp av löpning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: