Löpning - uppvärmning

DärförOm du planerar att köra i gång med intervall-, sprint- eller backträning, så innebär det högintensiva träningspass som kräver en lång uppvärmning. Om du däremot ska löpa ett lugnt distanspass, så räcker det med att du joggar i 5–10 minuter för att du ska bli uppvärmd. Sedan kan du gradvis öka tempot. EffektUppvärmning av benmusklerna. Bättre smidighet och uppvärmning av ryggmusklerna. Tid10-12 min.IntensitetBörja lugnt och fortsätt genom att öka intensiteten. Bonustips

28 september 2011

Därför Om du planerar att köra i gång med intervall-, sprint- eller backträning, så innebär det högintensiva träningspass som kräver en lång uppvärmning. Om du däremot ska löpa ett lugnt distanspass, så räcker det med att du joggar i 5–10 minuter för att du ska bli uppvärmd. Sedan kan du gradvis öka tempot.

Effekt Uppvärmning av benmusklerna. Bättre smidighet och uppvärmning av ryggmusklerna.

Tid 10-12 min.

Intensitet Börja lugnt och fortsätt genom att öka intensiteten.

Bonustips Efter den första delen av uppvärmningen, som består av lugn joggning, kan du göra övningar som värmer upp ryggmusklerna. Kortare avsnitt med exempelvis höga knälyft och överdriven armpendling (som en sprinter) passar bra eftersom det liknar vanlig löpning.

Övningsbeskrivning

  • Rör armarna som vingarna på en väderkvarn genom att cirkulera kraftigt med armarna i stora cirkelrörelser (både framåt och bakåt).

  • Håll till på ett jämnt och mjukt underlag på ca 30 meter och gör höga knälyft och kraftiga armrörelser samtidigt. Kom ihåg att hålla ryggen rak och kroppen lätt framåtböjd. Efter 30 meter går du tillbaka till starten igen. Gör övningen 2–5 gånger och öka gradvis tempot.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: