© Jakob Helbig

Löp

Allmänt om träningenDu snörar på dig löpskorna, och så är det bara att knata iväg. Du kan löpa i stort sett överallt – oavsett om du föredrar gator och grusvägar eller om du gillar parken, skogen eller strandkanten. Du har själv fullständig kontroll över hur du ska göra. Resultat av träningenLöpning är effektivt för cirkulationssystemet. Det ger en markant förbättring av konditionen. Så fort du kommer igång med någorlunda regelbundna löprundor då du får upp pulsen, kommer du att märka att din kondition blir bättre. Nybörjarfaktor

31 mars 2011

Allmänt om träningen

Du snörar på dig löpskorna, och så är det bara att knata iväg. Du kan löpa i stort sett överallt – oavsett om du föredrar gator och grusvägar eller om du gillar parken, skogen eller strandkanten. Du har själv fullständig kontroll över hur du ska göra.

Resultat av träningen

Löpning är effektivt för cirkulationssystemet. Det ger en markant förbättring av konditionen. Så fort du kommer igång med någorlunda regelbundna löprundor då du får upp pulsen, kommer du att märka att din kondition blir bättre.

Nybörjarfaktor

Löpning är något av det enklaste och mest praktiska du kan börja med. Det enda som krävs är ett par ordentliga löpskor och lite kläder. Efter hand kan du utveckla din löpning på många olika sätt beroende på ditt intresse och dina talanger.

Motivation

I början kommer du att vara motiverad att komma igång med ett mer aktivt liv. Men med tiden kan löpningen bli lite enformig. Då bör du t.ex. variera dina rundor och/eller lägga in några intervaller. Det kommer även att förbättra din form.

Social faktor

Du kan löpa med vänner, kolleger, barn eller en klubb. Eller så kan du löpa helt själv. Du kan få båda delarna. Din löparkompis behöver inte heller vara på samma nivå som du. Det finns en massa övningar som kan tillämpas på olika nivåer.

Klassiska fallgropar

Överbelastningsskador är den största faran för de flesta nybörjare. Varje steg på hårda underlag belastar kroppen hårt vid nedslaget. Träna därför upp dig lugnt och förnuftigt för att klara belastningen och undvika skador.

Kom igång

Glöm dyra tröjor, tajts och annat som inte är nödvändigt i början. Fokusera på löpskorna. Gör en löpanalys av dina fötter. Sedan vet du vilken typ av löpskor som passar till just dig. Detta är bättre än att bara köpa den snyggaste modellen.

Så mycket kostar det

Löpning är inget som belastar din ekonomi vidare mycket. Om du har ett par skor behövs faktiskt inte några andra utgifter. Du kan önska dig löparkläder till jul. I övrigt är det bara att börja springa.

Säsongsbetonat

Det kan inte bli mycket enklare. Du kan i stort sett löpa utomhus året runt om du har kläder för det. Och vid alla tider på dygnet, för den delen. Om det skulle bli för kallt och blött kan du alltid springa inomhus på löpband.

Tidsåtgång

Du behöver inte lägga tid på transport. Du kan ta på dig träningskläder och börja så fort du kommer utanför dörren. Den effektiva träningstiden slutar vid din ytterdörr när du är hemma igen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: