© Colourbox

Varför får jag ont i knät när jag cyklar?

Jag cyklar 2–3 gånger i veckan – dessvärre har jag börjat få mer och mer ont i knät. Smärtorna sitter runt knäskålen. Vad tror ni är orsaken?

Det låter som om du har dragit på dig en skada som brukar kallas "främre knäsmärta", då brosk, ledhinnor och slemsäckar i knät blir irriterade och ömma. Skadan är vanlig bland cyklister, men många märker först av den när de går i trappor, kör bil eller på något annat sätt tvingas att sitta stilla med böjt ben under längre tid.

Ofta beror skadan på att cykeln inte är anpassad efter cyklisten. Är sadeln för låg kan det ge främre knäsmärtor; detsamma kan en sadel göra om den är placerad för nära styret. Om man ofta cyklar med en låg kadens och ödslar för mycket kraft på att trampa runt pedalerna, ökar också skaderisken. Ute på landsvägen är det lagom att cykla med 80–90 tramptag per minut – det är både skonsamt och effektivt.

Be en expert att titta på dig och din cykel. Konsultera t.ex. en sjukgymnast med erfarenhet av cyklister eller en cykelbutik som har mätutrustning. Om det inte hjälper med att justera cykeln eller att cykla på lättare växlar, bör du undersöka dig hos en idrottsläkare eller sjukgymnast för att ta reda på skadeorsaken.

Sadelhöjd

Du får fram den rätta sadelhöjden genom att sätta dig till rätta och trampa runt pedalerna. När foten är vågrät och längst ned ska knät vara lätt böjt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: