Figur med gul tröja ovanpå bilen i Tour de France
Den gula färgen är en symbol för Tour de France© Colourbox

Tröjorna i Tour de France

Den gula tröjan i Tour de France är cykelsportens mest värdefulla trofé. Läs historien om tröjorna i touren som innehåller både storslagna segrar och svåra nederlag.

30 maj 2022

En mulen morgon, sommaren år 1919, stod cyklisterna startklara i Grenoble inför den 11:e etappen av Tour de France. Det var en svår tid. Många vägar var förstörda efter första världskriget och det var brist på mat och andra förnödenheter. Också på cykeldelar. För att cyklisterna skulle kunna trampa iväg ut på sträckan hade Tour de France-arrangören samlat ett antal cykelfabrikörer till ett syndikat: en fabrikör levererade däck, en annan levererade hjul, en tredje kläder osv.

Cyklisterna körde därför på likadana cyklar och var klädda i likadana grå tröjor. Inför den 11:e etappen låg den mycket populäre fransmannen Eugène Christophe i täten av loppet. Han hade tidigare varit lätt att känna igen på sin stora Asterix-mustasch. Den hade han nu rakat bort och tävlingsledningen bestämde sig därför för att förse honom med en tröja, så att han skulle synas tydligt för publiken längs sträckan.

Den gula tröjan fick sin färg efter en sporttidning

Henri Desgrange, grundaren av Tour de France, tillika chefredaktör för sporttidningen l’Auto, meddelade läsarna den 19 juli 1919:

”Jag har nu på morgonen överräckt en snygg gul tröja till den tappre Eugène Christophe. Vi kommer att få se en intensiv kamp om att inneha denna tröja.”

Den gula ledartröjan fick sin färg efter tidningen som trycktes på gult papper – tidigare hade den cyklist som ledde loppet endast burit en armbindel. Ledartröjan fick också initialerna HD efter grundaren av touren, Henri Desgrange.

Det florerar rykten om att belgaren Philippe Thys fick en gul ledartröja redan år 1914, men vägrade att köra i den eftersom den gjorde att han syntes tydligare för konkurrenterna. Det var dock inte förrän just denna morgon, i Grenoble i juli år 1919, som cykelsporten officiellt fick sin mest åtråvärda trofé.

För övrigt slutade den som först fick nöjet att bära ledartröjan, den annars rätt otursförföljde Christophe, på tredje plats sammanlagt detta år, och han fick aldrig vara med om att vinna loppet.

 Tröjor i Tour de France
De fyra tröjorna i Tour de france

Den gula tröjan

Flest dagar i den gula tröjan 1 Eddy Merckx, Belgien (1969–1975), 96 dagar 2 Lance Armstrong, USA (1999–2005), 83 dagar 3 Bernard Hinault, Frankrike (1978–1986), 78 dagar 4 Miguel Indurain, Spanien (1991–1995), 60 dagar 5 Jacques Anquetil, Frankrike (1957–1964), 52 dagar

Gula fakta

  • Tre cyklister har kört i gult från första till sista etappen: Ottavio Bottecchia, Italien, 1924, Nicolas Frantz, Luxembourg, 1928 (som ende regerande Tourvinnare) och Romain Maes, Belgien, 1935.

  • Två cyklister har vunnit tröjan på den sista etappen: Jean Robic, 1947 och Jan Janssen, 1968.

  • 14 cyklister har brutit i den gula tröjan. Bl.a. Rolf Sörensen 1991 och Michael Rasmussen 2007.

  • Två etapper har körts utan den gula tröjan. Ferdi Kübler (1950) och Eddy Merckx (1971) vägrade att köra i gult dagen efter att den ledande cyklisten hade brutit.

Övrigt Bästa totalplacering har Gösta Pettersson med en tredjeplacering 1970. Magnus Bäckstedt har den hittills enda svenska etappsegern, han vann den nittonde etappen 1998.

Poängtröjan

Den gröna tröjan bärs av den cyklist som har skrapat ihop flest poäng vid etappavslutningar och spurter längs vägen.

Poängtävlingen och den gröna tröjan infördes i samband med Tourens 50-årsjubileum 1953. De franska arrangörerna ville också skapa en tävling i tävlingen, som italienaren Fausto Coppi vilken hade krossat allt motstånd föregående år, inte skulle kunna vinna. Det blev dock inte aktuellt. Coppi lämnade återbud till det årets lopp.

  • Den gröna färgen valdes eftersom sponsorn till poängtävlingen var ett företag som tillverkade grönfärgade gräsklippare.

  • Tyske Erik Zabel har vunnit tröjan flest gånger: 6.

Bergatröjan

Den prickiga tröjan bärs av den cyklist som har samlat flest poäng i bergstävlingen genom att ha kommit först över bergspassen längs sträckan. Poängen delas ut beroende på stigningarnas svårighetsgrad.

Bergstävlingen infördes 1933, men den prickiga tröjan kom först 1975. Den fick ett kyligt mottagande: många tyckte att designen var ovärdig en bergakung. Prickarna kommer av att tröjans sponsor, chokladföretaget Meuniers produkter, är inslagna i rödprickig folie.

  • Flest segrar: 7, Richard Virenque, 1994–2004.

  • Svenskar i rödprickigt: 1980 bar Sven-Åke Nilsson den rödprickiga bergatröjan under några etapper.

Andra tröjor

Den vita tröjan bärs av den bäst placerade cyklisten under 26 år.

Sedan 1952 har en jury utsett den cyklist som är mest offensiv varje tävlingsdag. Han har en nummerlapp på ryggen med röd bakgrund.

Ledarna i lagtävlingen har sedan 2006 burit nummerlappar med gul bakgrund.

1985–1989 delades en tröja ut i kombinationstävlingen: total ställning, spurt- och bergspris. Tröjan såg ut som en blandning av den gula, gröna och den prickiga tröjan.

Thomas Lövkvist bar den vita ungdomströjan under etapperna 5–9 (2008).

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: