© iStock

Styrketräning gör dig till en snabbare cyklist

Med hjälp av några enkla styrkeövningar som du kan göra hemma, så kan du hålla cykelformen på topp.

29 december 2018

Det visar en ny studie från Ålborgs universitet, där en grupp cyklister förbättrade sin form med 7 procent efter 12 veckors styrketräning. Forskarna mätte cyklisternas prestationer under ett maxtest på 5 minuter (dvs. de körde allt vad de orkade), efter att de hade cyklat i 3 timmar i ett jämnt tempo. Att det blev en förbättring i ett test av den typen är extra intressant, eftersom ett cykellopp oftast avgörs under slutkilometrarna.

Forskningsresultatet bekräftar tidigare studier som visar att cyklisternas förmåga att spurta och accelerera också förbättras genom styrketräning. Och en vass spurt kan som sagt vara bra att klara av i slutet av ett lopp.

Så ska du styrketräna Vi rekommenderar att du tränar två gånger i veckan. Det räcker att göra en övning – nämligen halva benböjningar. Under de första fyra veckorna kan du köra 3 x 15–20 upprepningar med lätta vikter så att du lär dig att göra övningen. Efter fyra veckor lägger du på mer vikt och begränsar antalet upprepningar. Efter ca 8 veckor bör du kunna göra 4 x 4–6 upprepningar.

Halva benböjningar Stå med ett axelbrett avstånd mellan fötterna. Låt skivstången vila på axlarna. Böj långsamt på knäna till ca 45 graders vinkel. Sträck sedan på dig med full kraft. Se till att hålla ländryggen rak.

Håll värmen med Aktiv Träning

Nu kan du hålla dig varm när du åker skidor, löper, cyklar, promenerar – eller gör något helt annat. Just nu kan du nämligen få Crafts snygga Performance Baselayer-set med byxor och tröja för BARA 99:50 kr. Setet är mjukt och tajt och passar perfekt som innersta lager när du är ute i kylan. Byxorna och den långärmade tröjan är dessutom designade så att du får bästa möjliga ventilation, komfort och rörelsefrihet. Just nu kan du få setet tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken träningsform föredrar du?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig