© iStockphoto

Ska man vinkla ut knät när man svänger i kurvor?

Vad är syftet med att vinkla ut knät när man cyklar i tvära kurvor?

Att vinkla ut knät är en viktig del av svängtekniken när man cyklar på landsväg. Om man inte vinklar ut knät till sidan hinner man helt enkelt inte med att svänga snabbt i en tvär kurva; istället tvingas man köra rakt fram.

Knät fungerar som en motvikt som balanserar cykeln så att man kan svänga snabbt utan att tappa fart. Tänk på att det är knät på samma sida som du ska svänga åt som du ska vinkla ut i kurvan.

Det är viktigt att du trampar pedalen ända ned på motsatt sida innan du börjar svänga. Det ger dels en bra viktfördelning, dels undviker du att den inre pedalen skrapar i asfalten så att du kör omkull. När du vinklar in cykeln och riktar knät inåt i kurvan, så är det viktigt att du slappnar av i axlar och armar. Det är kroppsvikten som ska styra cykeln.

Rikta blicken dit du ska åka – inte dit där du är rädd att du ska hamna. Vänta med att trampa ned pedalerna igen tills du är klar med svängen och har rätat upp cykeln. Träna på tekniken genom att köra på en kort varvbana med tvära kurvor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: