© Colourbox

Säker i sadeln

Här är några tips på hur cykelturen kan bli säkrare.

5 juli 2010

Nervositet kan sprida sig snabbt i en klunga med cyklister. Den uppstår oftast när man inte tar hänsyn till varandra och när de oskrivna reglerna inte följs.

Handen på axeln. Ska du titta bakåt medan du kör så lägg en hand på axeln på cyklisten bredvid innan du tittar. Då blir du stabilare och håller riktningen så att du inte gör en plötslig, farlig gir.

Varna. Om ett hinder, till exempel ett hål i vägen skulle dyka upp, skriker du ut en varning till de andra. Peka också åt den sida som hindret är på. Om det kommer en bil eller andra cyklister bakifrån ropar du ”Bakifrån!” så att alla blir uppmärksamma på det.

Vinka med handen. Om du stöter på ett hinder vid vägkanten, som parkerade bilar, grenar, sten, skräp eller liknande så ska du vifta in de andra cyklisterna bakom dig med den hand som är på samma sida som hindret.

Försiktig med bromsen. Bromsa så lite som möjligt och aldrig utan anledning. En nervös inbromsning fortplantar sig snabbt i gruppen. Var förutseende och styr runt problemen om det går.

Följ rytmen. Följ rytmen i gruppen och sitt lugnt på cykeln. Det räcker med att du vinglar till eller tappar pedalerna för att situationen ska bli farlig. Akta dig också för att resa dig för snabbt på pedalerna. Kör alltså så förutsägbart du bara kan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: