© Colourbox

Öka tempot på cykeln

Skippa de lugna cykelpassen och öka tempot istället. Tempoträning är effektivt om man vill komma i form och spurta ifrån sina cykelkompisar. Tre veckors träning räcker för att bli en bättre cyklist.

31 maj 2010 av Jakob Andersen

Tempoträning är en form av intervallträning som består av kortare eller längre perioder då man cyklar med mycket hög puls och hög belastning. Därmed pressar man kroppen till att prestera extra mycket. För att få ut så mycket som möjligt av tempoträningen bör man köra minst två tempopass i veckan.

Om man brukar träna två gånger i veckan så bör alltså dessa pass bestå av tempoträning. Tränar man tre dagar i veckan är det ännu bättre om alla tre passen består av tempoträning. Vänta dock med att införa ett tredje tempopass under samma vecka tills du vant dig vid tempoträning under minst en månad.

Den viktiga återhämtningen

Man bör dock aldrig köra mer än tre dagars tempoträning i veckan eftersom det är viktigt att hinna återhämta sig mellan passen. Det är först efter träningspasset som kroppen bygger upp sig och blir starkare. Man bör därför alltid vila dagen efter ett tempopass. Det kan man göra antingen genom att vila helt eller genom att träna lätt med låg puls.

Oavsett om man tränar ensam eller i grupp är tempoträning effektivt. Att träna tempo i grupp kan dock vara svårt att integrera. Lyckas det kan dock tempoträning stärka sammanhållningen och ge skön omväxling i träningen. ### Träningseffekt:

  • Hjärta och lungor Tempoträning förbättrar hjärt- och lungkapaciteten, och därmed ockå konditionen. Träningen gör att du kan få in mer luft i lungorna vilka i sin tur kan producera mer syre till de arbetande musklerna. Hjärtats storlek ökar också, vilket innebär att det transporteras ut mer syre för varje hjärtslag till musklerna. Även blodmängden ökar i kroppen, vilket är bra för musklernas syreförsörjning.

  • Muskler Tempoträning ställer höga krav på dina muskler och träningen ger dig mer kraft i benen, vilket gör att du kan trampa med mera watt. Det beror på att musklerna blir större som en följd av den hårda träningen. Dessutom förbättras nervförbindelserna så att musklerna jobbar effektivare och syreupptagningen blir högre.

* Hjärna Tempoträning gör dig starkare mentalt. De hårda träningspassen förbättrar förmågan att fokusera och tänka positivt även när det är jobbigt. Du blir bättre på att motstå smärta och att tolerera trötthet och utmattning. Dessutom är tempoträning varierande och kul, vilket ökar träningsglädjen och motivationen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: