© Colourbox

Kul övningar

När ni har vant er vid att köra i grupp finns det massor av saker ni kan göra för att göra träningen rolig och omväxlande.

5 juli 2010

Små tävlingar ökar tempot och intensiteten i träningen och skärper dessutom er förmåga att röra er i grupper eller fält. Använd till exempel backkrön, skyltar eller raka vägsträckor för att följa varandra tätt i hälarna eller för att träna in cykeltekniken. Här kommer några tips:

Tävling Skyltrace! Vem kommer först till skylten? Eller ska ni tävla uppför backen? Här gäller det att komma först till toppen. Vem drar iväg först och kan alla hänga med? Eller kommer någon annan att ta över ledningen?

Vassare teknik Träna grupptekniken genom att hitta en fast runda på ca en mil där ni kan mäta era prestationer. Öva er i att ligga ihop och att byta position i farten samtidigt som ni cyklar allt vad ni kan.

Stafettspurt Träna på att bilda ett ”Cavendish- tåg”. Hitta en lugn vägsträcka på cirka 5 km som avslutas med ett naturligt mål. Träna sedan på att sprinta växelvis så att varje cyklist kör sig trött innan näste man tar över ledningen. Avlös sedan sprintern med 200–300 meter till mål.

Gör en avstickare Turas om att lämna klungan. När du kör ensam så väntar de andra en viss tid innan de försöker att köra ikapp dig.

Jaktstart Bestäm ett mål som ni ska köra mot. Den svagaste cyklisten startar först, sedan den näst svagaste som försöker komma ikapp den första, och så näste man etc. Starta med exempelvis 30 sekunders mellanrum. Den första cyklisten att komma i mål har vunnit.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: