Knäna

ProblemDet gör oftast ont fram på knäskålen. Det kan komma plötsligt – eller smygande under cykelrundorna. Ibland kan det även värka på utsidan av knät. OrsakNär du cyklar riskerar du att överbelasta fästet till den stora lårmuskeln på knäskålen. Det finns även risk att utsidan av knät överbelastas. Där finns bl.a. ett tjockt senstråk som går från den stora sätesmuskeln och ner förbi knäts utsida. Det kan du göra på cyklen

31 maj 2011

Problem Det gör oftast ont fram på knäskålen. Det kan komma plötsligt – eller smygande under cykelrundorna. Ibland kan det även värka på utsidan av knät.

Orsak När du cyklar riskerar du att överbelasta fästet till den stora lårmuskeln på knäskålen. Det finns även risk att utsidan av knät överbelastas. Där finns bl.a. ett tjockt senstråk som går från den stora sätesmuskeln och ner förbi knäts utsida.

Det kan du göra på cyklen Smärtorna beror oftast på överbelastning, och receptet är därför vila. Det går inte att åtgärda problemet medan du är ute och cyklar så det bästa tipset är att vända om och cykla hem igen och vila. Överbelastning kräver avlastning. Överbelastning uppstår oftast om man kör på för tunga och trögtrampade växlar under en längre tid. Det är ett vanligt fel bland motionärer. En tumregel är att cykla på en lite lättare växel än den du brukar använda – så att du håller en högre kadens. Risken för knäbesvär ökar också om du sitter fel på cykeln – t.ex. om sadelhöjden är fel inställd så att du böjer eller sträcker benet för mycket.

Så kan du förebygga Ta knäbesvären på allvar. Sluta cykelträna – och sök eventuellt professionell hjälp för att få hjälp med att ställa en diagnos så att du kan få rätt behandling. Om problemet sitter på utsidan av knät kan du göra en stretchövning som avlastar den förkortade senan.

Övningar För att förebygga och stretcha den stora sätesmuskeln och senstråket på utsidan av låret kan du göra följande övningar:

Stå med kroppstyngden på det utsatta benet och korsa det motsatta benet framför. Placera motsatt arm till det onda benet på höften och sträck upp den andra armen i luften. Pressa handen försiktigt mot höften och luta dig åt sidan.

Sitt med korslagda ben, till exempel med det högra benet över det vänstra. Ta tag om höger knä och dra upp det mot vänster axel så att du känner att det stramar i högra sidan på rumpan. Gör därefter övningen med benen korslagda åt andra hållet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: