© iStock

Fyra tips som gör att du trampar runt pedalerna snabbare

Om du bemästrar ”rundtrampet” på landsvägscykeln så utnyttjar du dina krafter bättre, kan köra snabbare och förebygger att musklerna överbelastas. Se här hur du med rätt teknik kan trampa effektivare ute på vägarna.

12 maj 2019 av Niels C. Thalund & Thure Kjær

Så trampar du runt pedalerna snabbare

Det krävs målmedveten träning för att finslipa tramptagen. Lägg därför lite tid under dina träningspass på att jobba med tekniken. Här är fyra övningar som hjälper dig att skapa ett bra rundtramp.

1. Hela vägen runt

Den viktigaste övningen är faktiskt hjärnan ansvarig för. När du cyklar ska du tänka dig dina tramptag på en stor urtavla sedd från sidan. Fokusera på att använda benen aktivt under hela rundtrampet i stället för att du bara pressar ned pedalerna under den första tryckfasen. Foten ska växelvis tryckas ner och dras upp – som bilden till höger visar.

2. Kör med ett ben

Klicka loss ena foten från pedalen och trampa runt med bara ett ben. Försök att få samma momentum varvet runt. Börja med att trampa 30 sek. med endast höger fot. Klicka fast vänster fot i pedalen igen, och kör sedan 1 minut med bägge fötterna. Trampa därefter 30 sek. med vänster ben. I takt med att du blir bättre, kan du öka tiden med ett ben med 30 sek.

3. Spinn loss lätt och snabbt

Välj en lätt växel så att du kan trampa runt i ett högt tempo (100–120 tramptag/minut). Även om tramptagen är snabba ska du undvika att hoppa upp och ned på sadeln. Det gäller istället att överföra kraften till benen. Fokusera på att trampa runt och behåll kraftöverföringen vid de två ”döda lägena”. Börja med 1 minut i taget.

4. Trampa hårt och rytmiskt

Den här övningen går ut på att välja en tung växel – gärna i en backe. Sätt dig tillrätta och se till att inte ”hugga” med fötterna. Tryck ner och dra upp pedalerna jämnt och rytmiskt varvet runt. Sitt stilla i sadeln utan att hugga med pedalerna eller vagga med kroppen. Det är benen – inte armarna eller överkroppen – som ska jobba.

Artikeln fortsätter under prenumerationserbjudandet

Därför ska du trampa runt pedalerna snabbare

Tekniska och bra tramptag ger dig …

Mer fart

Du använder fler muskler och överför därmed mer kraft till pedalerna.

Färre skador

Muskel­belastningen fördelas jämnare och du undviker därmed att de stora, primära musklerna samt knän och leder överbelastas.

Starkare ben

Du stärker fler muskler och senor.

Du sparar kraft

Du skapar en bättre kraftöverföring till pedalerna och hushållar bättre med dina krafter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: