Isbad. Att bada i iskallt vatten direkt efter ett träningspass kan minska träningsvärken och påskynda återhämtningen.

Bra med isbad?

Jag älskar att vinterbada. Är det bra att bada i iskallt vatten även efter att man har tränat?

Ja, ett iskallt bad kan ha en positiv effekt, även om det saknas entydig vetenskaplig dokumentation för det. Studier visar att

isbad

både har och inte har någon effekt! Dock har många elitidrottare på senare år använt sig av isbad; bl.a. den brittiska löparstjärnan Paula Radcliffe.

Varför det fungerar är svårt att förklara, för i grund och botten vet ingen helt säkert varför träningsvärk uppkommer. En del experter anser att den beror på s.k. mikrorupturer, alltså små muskelbristningar. Andra menar att träningsvärk beror på att det uppstår inflammatoriska tillstånd i musklerna efter träning. Kanske beror den på en kombination av bägge teorierna.

Ett kallt bad direkt efter ett träningspass verkar i alla fall kunna hämma inflammationen i musklerna och öka blodcirkulationen när kroppen pumpar ut mer blod till nedkylda muskler för att kroppstemperaturen ska bli normal igen. Hur länge och hur ofta man ska bada råder det delade meningar om.

Vissa experter hävdar att löpare och cyklister bör uppehålla sig i 4–8 grader kallt vatten i 5–10 min. Andra rekommenderar kontrastbad, där man växlar mellan 30 sek. i kallt vatten och 90–120 sek. i ljummet vatten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: