Man på cykel

Aerodynamik sparar watt när man cyklar

© Foto: iStock

Bli mer aerodynamisk på cykeln

Vår erfarna cykelexpert och kunniga ingenjör ger fyra bra tips för hur du blir mer aerodynamisk på cykeln. Läs mer här.

4 december 2021 av Redaktionen Martin Toft Madsen, cykelrytter, ingeniør og indehaver af virksomheden Zero Drag Lab

Luften är din största motståndare på cykeln. Trampar du 300 watt så använder du 255 watt för att bryta vinden. Tänk därför aerodynamiskt. Varje watt du sparar, motsvarar ca 0,1 sek. per km. Sparar du 30 watt på dina aerodynamiska insatser, kan du alltså köra 2 min. och 30 sek. snabbare på en femmilarunda.

Träna din position på cykeln

Din kropp bryter ca 70 procent av vinden, och vill du bli mer aerodynamisk är det därför effektivare att jobba med positionen på cykeln än att köpa t.ex. ett aerodynamiskt styre. Det gäller att sitta kompakt och flackt. Öva dig när du kör intervaller och träna också smidigheten i baklår och rumpa. Vinkla in armbågarna och knäna så att de hamnar nära ramen. 

Klä dig tajt

De tajta kläder som proffsen kör i är inte bara till för syns skull. Plaggen bidrar också till mycket bättre aerodynamik. De ska sitta åt ordentligt på kroppen och gärna ha en aerodynamisk yta. Enbart kläderna kan faktiskt göra att du sparar 20-25 watt! En stängd aerohjälm minskar också luftmotståndet. 

Raka benen

Det enklaste sättet att optimera aerodynamiken är att raka benen. Det verkar kanske lite extremt, men är du en riktigt duktig cyklist är det nästan ett måste, och dessutom sparar du massor av watt. 

Använd långa strumpor

Det skapas en hel del turbulens runt benen, och ett par långa strumpor av något slags aerodynamiskt material kan faktiskt minska luftmotståndet en hel del. Strumptillverkarna erbjuder olika typer av aerostrumpor med aerodynamiska skaft som kan vara värda att testa. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: