Cooper-test – testa din kondition
Cooper-test

Få konditionstester är lika bra som ett Cooper-test. Se här hur du gör testet – och få reda på ditt konditionsvärde direkt!

Cooper-test: Testa din kondition här

Ett Cooper-test är ett riktigt bra konditionstest. Det går i all sin enkelhet ut på att löpa så långt som möjligt på 12 minuter och därefter mäta distansen.

Vad är ett Cooper-test?

Cooper-testet är en klassiker bland konditionstesterna.

Ett Cooper-test går i all sin enkelhet ut på att springa så långt som möjligt på 12 minuter.

Det bästa med ett Cooper-test är att den tillryggalagda distansen är överensstämmande oberoende av ålder, kön och kroppsvikt. Just därför ger ett Cooper-test ett tillförlitligt konditionsvärde.


Hur ska man genomföra ett Cooper-test?

Det bästa sättet att göra ett Cooper-test är på en löparbana på en friidrottsarena. Om du inte har en sådan i närheten funkar det lika bara att göra ett Cooper-test genom att du springer på en vanlig flack landsväg.

Efteråt mäter du den tillryggalagda distansen – t.ex. med hjälp av distansmätaren på aktivtraning.se.


Så gör du ett Cooper-test

  1. Värm upp ordentligt med fem till tio minuters löpning och sedan stretchning.
  2. Spring så långt som möjligt på 12 minuter.
  3. Mät sträckan du sprungit, mata in den här nedan och tryck "Visa resultat".
  4. När du har gjort det får du direkt fram ditt konditionsvärde. I schemat här nedan kan du se hur det står till med din kondition.


Cooper-test – schema med konditionsvärde

Genom att avläsa ditt konditionsvärde i schemat här nedan (kvinna/man) kan du se hur bra kondition du har.

Schema för konditionsvärde
Schema för konditionsvärde


Aktiv Träning rekommenderar: t-shirt och shorts

Nu kan du få ett snyggt träningsset med shorts och t-shirt till superpris. Setet är av hög kvalitet och passar perfekt till en löprunda eller ett pass på gymmet. De smarta hybridshortsen har inbyggda tajts med en suverän passform, samtidigt som du kan njuta av den luftiga känslan från de vanliga splitshortsen. T-shirten är tillverkad av ett lätt och bekvämt material, och baksidan är perforerad med ett antal små, fina hål som ger en fantastisk ventilation när du tränar.

Just nu kan du få hela setet med shorts och t-shirt för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Du sparar 639 kr. Tillsammans med setet får du dessutom 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som är fyllt med motiverande tips, goda råd till din träning samt kostråd från våra experter. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig