Cooper-test – testa din kondition
Cooper-test

Få konditionstester är lika bra som ett Cooper-test. Se här hur du gör testet – och få reda på ditt konditionsvärde direkt!

Cooper-test: Testa din kondition här

Ett Cooper-test är ett riktigt bra konditionstest. Det går i all sin enkelhet ut på att löpa så långt som möjligt på 12 minuter och därefter mäta distansen.

Vad är ett Cooper-test?

Cooper-testet är en klassiker bland konditionstesterna.

Ett Cooper-test går i all sin enkelhet ut på att springa så långt som möjligt på 12 minuter.

Det bästa med ett Cooper-test är att den tillryggalagda distansen är överensstämmande oberoende av ålder, kön och kroppsvikt. Just därför ger ett Cooper-test ett tillförlitligt konditionsvärde.


Hur ska man genomföra ett Cooper-test?

Det bästa sättet att göra ett Cooper-test är på en löparbana på en friidrottsarena. Om du inte har en sådan i närheten funkar det lika bara att göra ett Cooper-test genom att du springer på en vanlig flack landsväg.

Efteråt mäter du den tillryggalagda distansen – t.ex. med hjälp av distansmätaren på aktivtraning.se.


Så gör du ett Cooper-test

  1. Värm upp ordentligt med fem till tio minuters löpning och sedan stretchning.
  2. Spring så långt som möjligt på 12 minuter.
  3. Mät sträckan du sprungit, mata in den här nedan och tryck "Visa resultat".
  4. När du har gjort det får du direkt fram ditt konditionsvärde. I schemat här nedan kan du se hur det står till med din kondition.


Cooper-test – schema med konditionsvärde

Genom att avläsa ditt konditionsvärde i schemat här nedan (kvinna/man) kan du se hur bra kondition du har.

Schema för konditionsvärde
Schema för konditionsvärde


Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: