Cooper-test – testa din kondition
Cooper-test

Få konditionstester är lika bra som ett Cooper-test. Se här hur du gör testet – och få reda på ditt konditionsvärde direkt!

Cooper-test: Testa din kondition här

Ett Cooper-test är ett riktigt bra konditionstest. Det går i all sin enkelhet ut på att löpa så långt som möjligt på 12 minuter och därefter mäta distansen.

Vad är ett Cooper-test?

Cooper-testet är en klassiker bland konditionstesterna.

Ett Cooper-test går i all sin enkelhet ut på att springa så långt som möjligt på 12 minuter.

Det bästa med ett Cooper-test är att den tillryggalagda distansen är överensstämmande oberoende av ålder, kön och kroppsvikt. Just därför ger ett Cooper-test ett tillförlitligt konditionsvärde.


Hur ska man genomföra ett Cooper-test?

Det bästa sättet att göra ett Cooper-test är på en löparbana på en friidrottsarena. Om du inte har en sådan i närheten funkar det lika bara att göra ett Cooper-test genom att du springer på en vanlig flack landsväg.

Efteråt mäter du den tillryggalagda distansen – t.ex. med hjälp av distansmätaren på aktivtraning.se.


Så gör du ett Cooper-test

  1. Värm upp ordentligt med fem till tio minuters löpning och sedan stretchning.
  2. Spring så långt som möjligt på 12 minuter.
  3. Mät sträckan du sprungit, mata in den här nedan och tryck "Visa resultat".
  4. När du har gjort det får du direkt fram ditt konditionsvärde. I schemat här nedan kan du se hur det står till med din kondition.


Cooper-test – schema med konditionsvärde

Genom att avläsa ditt konditionsvärde i schemat här nedan (kvinna/man) kan du se hur bra kondition du har.

Schema för konditionsvärde
Schema för konditionsvärde


Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor. Tröjan är designad med en lång dragkedja framtill, vilket gör att det finns goda möjligheter att skapa bra ventilation. Och om du använder tröjan en sval morgon eller kväll, så kan dragkedjan dras ända upp så att du får en varm och skön krage.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: