GÖR SÅ HÄR: Var helt stilla. Tryck lätt med två fingrar mot handleden eller halspulsådern. Använd ett stoppur och räkna antalet slag på 15 sekunder. Multiplicera med fyra och du får antalet pulsslag per minut.

Kan jag testa formen utan att träna?

Jag har ingen lust att springa mig helt slut i ett Coopertest. Kan jag testa formen på något annat sätt?

Ja, ”vilopulstestet” är en bra testmetod som passande nog kan genomföras liggande på soffan. Testet ger en bra indikation på din nuvarande form.

Generellt kan man säga att ju lägre vilopuls, desto bättre form. Vilopulsen skiljer sig dock mycket från person till person, så du kan inte jämföra dig med en träningskompis. Som tumregel ligger en normal vilopuls på 60–80 slag per minut.

Professionella uthållighetsidrottare som t.ex. cyklister, långdistanslöpare och längdskidåkare kan till och med ha en vilopuls som är så låg som 30 slag i minuten. Den femfaldige Tour de France-vinnaren Miguel Indurain var känd för att ha en vilopuls på 28!

Mest optimalt är att göra vilopulstestet före, under och efter en längre träningsperiod på 2–3 månader. Det gör att du fortlöpande kan stämma av hur mycket du utvecklas. I samband med testet är det viktigt att mäta pulsen när du är helt utvilad – helst strax innan du ska kliva upp på morgonen. För att värdet ska bli så tillförlitligt som möjligt bör du mäta vilopulsen två dagar i rad och använda dig av genomsnittet.

Om vilopulsen sjunker så beror det på att hjärtat har blivit starkare och förser kroppen med mer blod för varje slag. Metoden passar i princip för alla typer av motionärer, men den lämpar sig allra bäst för relativt otränade eller måttligt tränade individer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: