De 5 bästa råden för att optimera din löpform

Vill du bli en snabbare och mer motiverad löpare? Ta då del av de bästa tipsen från I FORM och Aktiv Träning.

14 april 2021 av Benjamin Creative for Wype

Har din kondition nått en platå och har du svårt att hålla motivationen uppe under löprundan? Då finns det hjälp att få. 

Vi har bläddrat igenom några nummer av I FORM och Aktiv Träning i appen Wype och valt ut de allra bästa tipsen på hur du blir en bättre, snabbare och mer motiverad löpare. 

1. Se till att dina löparskor är i topptrim

Det är viktigt att de passar din kropp och löpstil och att de inte är alltför gamla och slitna. Löparskor har nämligen begränsad hållbarhet. Ffter 800-1000 kilometer kommer mellansulan att vara tillplattad och stum. Skorna kommer inte att ge den fjädrande effekt som när de var nya och de kommer heller inte att ta udden av de stötar som skickas genom kroppen. Så se till att byta skor i tid och få hjälp att välja rätt. 

Aktiv Träning nr 9/2020 

2. Skippa inte intervallerna

Den erfarne löparcoachen Martin Kreutzer upplever att många håller sig till medellånga distanser i medelhårt tempo. Det resulterar i medelbra löpform som inte vässas, eftersom det saknas variation. Han rekommenderar därför en blandning av långa, långsamma löprundor och korta, tuffare distanser. Om du drömmer om att bli en snabbare löpare är det helt enkelt intervallträning som gäller. Även om det är tufft, är det ett måste för att bli bättre.

I FORM nr 11/2018 

3. Sätt upp ett tillräckligt ambitiöst mål

Löparcoach Martin Kreutzer upplever att många undviker att sätta upp ambitiösa mål. Och om du varken har en plan eller något särskilt att kämpa mot är det lättare att lägga ner träningen eftersom den egentligen inte har något syfte. Om du däremot har ett ambitiöst mål, som t.ex. att springa en viss distans och där du är osäker på om du kommer att klara det, så MÅSTE du verkligen prioritera träningen för att nå ditt mål.

I FORM nr 11/2018 


© Getty Images

TIPS!

Vill du få tillgång till massor av kvalitetsinnehåll om träning och välbefinnande erbjuder Wype just nu 2 månader för 0 kronor

4. Komplettera med styrketräning 

Styrketräning är ett utmärkt komplement om du vill förbättra din form. Styrketräning kan förebygga skador och göra dina senor spänstigare och dina leder stabilare så att du springer lättare och effektivare. De senaste åren har otaliga undersökningar visat att styrketräning kan förbättra ett antal parametrar som gör dig till en bra löpare.

Aktiv Träning nr 9/2020 

5. Teama med en löparkompis

Om du har svårt att komma iväg kan din räddning vara en löparkompis. Med en avtalad tid blir det betydligt svårare att ställa in. Dessutom kan löparkompisen få dig mer motiverad och pressa dit lite extra när det tar emot. Det visar en undersökning där 14 testpersoner fick i uppgift att springa 10 kilometer i två omgångar, först på egen hand och sedan tillsammans med andra. Deras tider blev bättre när de sprang tillsammans och pressade varandra. 

I FORM nr 14/2020 

Få tillgång til flera löptips på Wype

Genom att prenumerera på Wype får du tillgång till fler användbara råd, övningar och tips på temat träning. I appen kan du nämligen swipa bland artiklarna från I FORM och Aktiv Träning, men också från många andra ledande tidningar och magasin, som t.ex. BO BEDRE. Prova 2 månader för 0 kronor här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: