Därför blir du andfådd i trapporna

Det är inte dålig kondition som är skälet till att du inte orkar springa uppför en trappa utan att du måste stanna och hämta andan efteråt. Här är den rätta förklaringen!

9 augusti 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Du är sent ute och väljer att ta trappan i ett par språng. Resultatet är att du tvingas stanna upp och kippa efter andan och lite pinsamt inser du att de tio trappstegen var i mesta laget.

Och trots att du kanske ser dig själv som vältränad, kan ett par trappor snabbt få dig att tappa andan. Men vet du varför trapporna egentligen är så jobbiga?

Trappor ställer krav

Det behöver alltså inte vara dålig kondition som gör att man blir andfådd när man närmar sig trappor.

När vi bestämmer oss för att rusa uppför trappor så skickar hjärnan signaler till kroppen om att den ska göra en paus när det gäller att andas. Hjärnan skickar denna signal för att kroppen ska kunna koncentrera sig på den lilla uppgift som väntar – att bestiga trapporna.

Det gör att musklerna förbrukar lite mer syre samtidigt som vi andas mindre. Totalt sett innebär dessa två saker att syremängden i blodet sjunker markant.

När hjärnan upptäcker hur lågt syreinnehållet är, så skickar den motsatt signal till kroppen – och kortare och snabbare andetag blir resultatet.

Men vad är förklaringen?

Skälet till att vi till viss del håller andan när vi ska till att bestiga trappor är att uppgiften både kräver precision och koncentration. Detsamma gäller när vi exempelvis siktar med ett gevär eller kastar en dartpil.

Det sker för att minimera andningsrörelserna så att vi inte snubblar i trappan eller bommar helt med geväret.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig