Du är sent ute och väljer att ta trappan i ett par språng. Resultatet är att du tvingas stanna upp och kippa efter andan och lite pinsamt inser du att de tio trappstegen var i mesta laget.
Och trots att du kanske ser dig själv som vältränad, kan ett par trappor snabbt få dig att tappa andan. Men vet du varför trapporna egentligen är så jobbiga?
Trappor ställer krav
Det behöver alltså inte vara dålig kondition som gör att man blir andfådd när man närmar sig trappor.
När vi bestämmer oss för att rusa uppför trappor så skickar hjärnan signaler till kroppen om att den ska göra en paus när det gäller att andas. Hjärnan skickar denna signal för att kroppen ska kunna koncentrera sig på den lilla uppgift som väntar – att bestiga trapporna.
Det gör att musklerna förbrukar lite mer syre samtidigt som vi andas mindre. Totalt sett innebär dessa två saker att syremängden i blodet sjunker markant.
När hjärnan upptäcker hur lågt syreinnehållet är, så skickar den motsatt signal till kroppen – och kortare och snabbare andetag blir resultatet.
Men vad är förklaringen?
Skälet till att vi till viss del håller andan när vi ska till att bestiga trappor är att uppgiften både kräver precision och koncentration. Detsamma gäller när vi exempelvis siktar med ett gevär eller kastar en dartpil.
Det sker för att minimera andningsrörelserna så att vi inte snubblar i trappan eller bommar helt med geväret.