Kajak

Allmänt om träningenKajakpaddling är toppen ur både mental och fysisk synvinkel. Beroende på lust och temperament kan man utöva sporten till havs eller i sjöar och åar. Och du kan mycket väl träna såväl kondition som styrka och balans ute på vattnet. Resultat av träningenEn tur i kajaken tränar många av de stora muskelgrupperna, och du väljer själv om du t.ex. vill paddla långa uthållighetsrundor, pressa konditionen och styrkan med tuffa intervaller eller bara koppla av. Nybörjarfaktor

31 mars 2011

Allmänt om träningen

Kajakpaddling är toppen ur både mental och fysisk synvinkel. Beroende på lust och temperament kan man utöva sporten till havs eller i sjöar och åar. Och du kan mycket väl träna såväl kondition som styrka och balans ute på vattnet.

Resultat av träningen

En tur i kajaken tränar många av de stora muskelgrupperna, och du väljer själv om du t.ex. vill paddla långa uthållighetsrundor, pressa konditionen och styrkan med tuffa intervaller eller bara koppla av.

Nybörjarfaktor

Innan du ger dig ut på vattnet bör du lära dig lite om teknik och säkerhet. Du måste lära dig att ta dig i och ur kajaken, att hålla balansen ute på vattnet, att skapa framåtdrift samt hur du svänger och bromsar.

Motivation

Motivationen ligger i att utöva en annorlunda sport där du kombinerar det fysiska och det mentala. Och att du i hög grad får en utpräglad naturupplevelse där du både får uppleva sol, vindar och regn.

Social faktor

I grund och botten är detta en sport du utövar på egen hand. Du kan dock känna mer gemenskap i en klubb. Du kan också ge dig ut och paddla med andra, men ute på vattnet är du främst för dig själv.

Klassiska fallgropar

För att få ut något av träningen är det viktigt att du inte bara paddlar runt på måfå och tittar på naturen. Försök att strukturera din träning. Du kan t.ex. lägga in intervaller under en lång kajaktur, och du kan experimentera med fartlek.

Kom igång

Du behöver leta upp en kajakklubb där du får lära dig sporten och den nödvändiga säkerheten. Det sker via introduktionskurser som leder till medlemskap. Som medlem kan du sedan komma och använda en kajak i klubben när du vill träna.

Så mycket kostar det

Om du går med i en klubb behöver du inte investera i en dyr kajak. Du kan mycket väl använda dina vanliga träningskläder, så du behöver inte investera en massa pengar för att komma igång. På sikt kommer du kanske vilja skaffa specialutrustning.

Säsongsbetonat

Det är alltid kyligare ute på vattnet, och det märks självklart i kajaken. Så på grund av väder och vind är våren och sommaren helt klart favoritsäsongen för kajakpaddling.

Tidsåtgång

Du måste fixa transport till och från sjöar, åar eller havet. I början tillbringar man vanligen en timme på vattnet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: