Muhammad Ali
”Det är svårt att vara ödmjuk när man är så bra som jag är”

- Muhammad Ali (1942 - 2016), boxare. 

© iStock

"Ju mer jag tränar - desto mer tur har jag"

När man sticker fram en mikrofon i ansiktet på en idrottare kan man ibland ha tur att få höra ett verbalt guldkorn. Här bjuder vi på en blandad kompott av odödliga citat från sportens underbara värld.

12 september 2022 av Jesper U. Larsen

"Ju mer jag tränar - desto mer tur har jag"

 - Gary Player (1935 -), golfspelare. 

“Om de tror att det är så lätt, kan de ju åka själva

- Ingemar Stenmark (1956 -), Alpin skidåkare.

Ända sedan sitt fantastiska genombrott våren 1974 har skidlegenden Ingemar Stenmark förknippats med sina korthuggna svar och sin blygsamma framtoning. Att intervjua ”Stenis” var sannerligen en rejäl utmaning för journalisterna. Ordet ”vinnarskalle” hörs ofta ihop med hans namn och meritlistan talar för sig själv: vad sägs om två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld och hela 86 segrar i alpina världscupen

“Läkarna och forskarna sa att det inte var möjligt att bryta fyraminutersgränsen. Att man skulle dö om man försökte. Så när jag reste mig från löparbanan efter att ha ramlat ihop efter målgången, utgick jag från att jag var död

- Roger Bannister (1922 - 2008), löpare.

Britten Roger Bannister blev 1954 först i världen att löpa en engelsk mil (1 609,3 meter) under fyra minuter. Närmare bestämt på tiden 3 minuter och 59,4 sekunder. 

Roger Bannister
Brittisk fantomlöpare:

Roger Bannister

© Aktiv Träning

Det finns ingen mening med livet om man inte kan göra marklyft!”

- Jón Páll Sigmarsson (1960 - 1993), isländsk kraftkarl.

“Den som sa “det handlar inte om att vinna”, förlorade antaligen”

- Martina Navratilova (1956 -), tennisspelare.

Tjeckisk-amerikanskan Martina Navratilova vet om någon hur det känns att vinna. Hon tog sin första Grand Slam-titel 1974 som 18-åring och dominerade därefter tennissporten i hela 20 år. År 2000 gjorde hon comeback som dubbelspelare och vann 2006 karriärens sista Grand Slam – strax före sin 50-årsdag.

“Den enda människa som kan hindra dig från att nå dina mål är du själv

- Jackie Joyner-Kersee (1962 -), friidottare.

“Du missar 100% av skotten du inte skjuter” 

- Wayne Gretzky (1961 -), ishockeyspelare.

Du har kanske hört föredragshållare använda det här citatet om att våga ta chanser i livet. Men ursprungligen kommer det från den kanadensiske ishockeylegenden Wayne Gretzky, som gärna sköt på mål – och noterades för hela 61 olika NHL-rekord när han avslutade sin aktiva karriär.

Wayne Gretzky
Kanadensisk legendar på isen:

Wayne Gretzky

© Aktiv Träning

“Blodet strömmar in i musklerna. Det är det som kallas pump. Musklerna blir spända av blod. Som om huden ska explodera när som helst. Det är som om någon blåser in luft i musklerna. Det känns helt underbart”

- Arnold Schwarzenegger (1947 -), Kroppsbyggare. 

Kroppsbyggare och träningsentusiaster har i årtionden varit ute efter att uppnå den muskulära pump, som Arnold Schwarzenegger liknar vid en orgasm i dokumentären Lyfta skrot (Pumping Iron) från 1977. Filmen ledde till ett genombrott för kroppsbyggning och styrketräning i världen.

“Det blir aldrig lättere - du kör bara snabbare” 

- Greg LeMond (1961 -), cyklist.

1980-tales stora cykelnamn, den tredubble Tour de France-vinnaren Greg LeMond, sammanfattade med några få ord vad träning handlar om.

Arnold Schwarzenegger
Bästa kroppsbyggaren någonsin:

Arnold Schwarzenegger

© Aktiv Träning

"Det är bara ett jobb. Gräs gror, fåglar flyger och vågor skvalpar in mod stranden. Jag klår upp folk."

- Muhammad Ali (1942 - 2016), boxare. 

Boxningslegenden Muhammad Ali nöjde sig inte med att låta nävarna tala. Han är också en av de idrottare genom tiderna som har levererat flest odödliga citat. Citatkungen höll inte direkt någon låg profil när han skulle berömma sig själv (”Det är svårt att vara ödmjuk när man är så bra som jag är”) eller håna sina motståndare (”Jag har sett George Foreman skuggboxas. Skuggan vann”).

“Om du vill springa, så spring en mil. Om du vill uppleva ett annat liv, löp ett maraton. Om du vill tala med Gud, löp ett ultralopp”

- Dean Karnazes (1962 -), ultralöpare.

De två första meningarna är faktiskt ett känt citat av den tjeckiske löparlegenden Emil Zátopek, som vann guld på 5 000 m, 10 000 m och maraton i OS 1952. Men ultralöparen Dean Karnazes tyckte liksom att det saknades något om det man möter på andra sidan av maratonsträckans 42,2 kilometer.

“Shut up legs!”

- Jens Voigt (1971 -), cyklist.

Den karismatiske tyske cyklisten Jens Voigt hade under de sista åren av sin karriär orden ”Shut up legs!” skrivna på sin cykel. Citatet kommer från en intervju där en journalist frågade Voigt om hur han gjorde för att klara påfrestningen under touren. Han svarade att när benen börjar jämra sig över att de är trötta, sade han åt dem på skarpen att de skulle hålla tyst och göra som han ville.

Jens Voigt
Outtröttlig tysk:

Jens Voigt

© Aktiv Träning

“Jag vägrar att sätta mig i en tidsmaskin!”

- Marvin Barnes (1952 - 2014), basketspelare

Marvin ”Bad News” Barnes kände tydligen inte till konceptet med tidszoner. I varje fall vägrade basketspelaren att gå ombord när han fick veta att lagets flygplan skulle lyfta från Louisville kl. 09.00 och landa i St Louis kl. 08.59. Han hyrde en bil och körde hem istället.

“En atlet kan inte springa med pengar i fickan. Han måste springa med hopp i hjärtat och drömmar i huvudet“

- Emil Zátopek (1922 - 2000), löpare.

“Jag har missat mer än 9 000 skott under min karriär. Jag har förlorat nästan 300 matcher. 26 gånger har jag missat då jag haft chansen att sätta en avgörande poäng. Jag har gjort massor av misstag i i mitt liv. Därför har jag också blivit framgångsrik.

- Michael Jordan (1963 -), basketspelare

Michael Jordan
"The Greatest of all time:"

Michael Jordan

© Aktiv Träning

“Quäl dich, du sau!”

- Udo Bölts (1966 -), cyklist.

Med de ungefärliga orden Plåga dig, ditt kräk! försökte cyklisten Udo Bölts under Tour de France 1997 elda på sin krisande lagkapten, Jan Ullrich, uppför Alpe d’Huez.

“Många tycker att jag är världens bästa kvinnliga fotbollsspelare. Det tycker inte jag. Men just därför kanske jag blir det en dag.”

- Mia Hamm (1972 -), fotbollsspelare

Amerikanskan Mia Hamm var fotbollens första kvinnliga superstjärna. Hon spelade hela 275 A-landslagsmatcher för USA och gjorde hela 158 mål, innan hon lade fotbollsskorna på hyllan.

Mia Hamm
Kvinnlig superstjärna:

Mia Hamm

© Aktiv Träning

“Och låt detta bli en läxa för alla: Ingen slår Vitas Gerulaitis 17 gånger i rad”

- Vitas Gerulaitis (1954 - 1994), tennisspelare. 

Den färgstarke tennisspelaren med smeknamnet ”Det litauiska lejonet” hade förlorat 16 matcher i rad mot Jimmy Connors, men så 1979 – i hans 17:e försök – lyckades han äntligen vinna. Den segervissa kommentaren stämde dock inte riktigt. Gerulaitis förlorade nämligen 17 gånger i rad mot en annan tennisstjärna – Björn Borg.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: