Kombiträning gör dig snabb

Minska löpmängden och fokusera mer på intervaller och styrketräning.

Många har sin favoritrunda som de springer i samma medelhårda tempo varje gång. Men för att bli en bättre löpare så krävs det att man varierar sin runda ibland och kör en kombination av högintensiv intervallträning och s.k. plyometrisk styrketräning, vilken består av hopp och hoppliknande övningar som benböj och utfallssteg.

Enligt en ny studie kan denna s.k. kombiträning göra att man blir en hel minut snabbare på en mil – samtidigt som hälsan förbättras. Det innebär även en minskning av löpmängden med 30–40 procent.

– Kombinationsträning är en effektiv träningsform som inte bara gör att man blir snabbare på både korta och långa sträckor. Dessutom kan man efter en inledande tillvänjningsperiod stå emot skador bättre, säger Jacob Vorup, humanfysiolog vid Köpenhamns universitet. Han ingår i det forskarlag som ligger bakom studien med drygt 100 mer eller mindre erfarna löpare.

Läs mer om cirkelträning här.

Kombiträning ger dig:

  • Högre maximal syreupptagningsförmåga

  • Bättre löpekonomi

  • Effektivare löpteknik


Om du är ovan vid styrke- och intervallträning så bör du ta det lugnt i början. Vänj dig gradvis vid programmet och kom ihåg att värma upp.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: