Man som tränar intervaller
© iStock

Fyra effekter av intervallträning

Drömmer du om att kunna löpa snabbare, så är intervaller den bästa metoden för att komma i toppform. Det krävs dock att du väljer rätt typ av intervaller för just din nivå och dina mål – och att du utför dem på rätt sätt

9 september 2019 av Bjarke Kobberø

Hälsoboostande effekter 

Du får massor av hälso- och formhöjande effekter samtidigt som träningen blir mer lättöverskådlig – dels för att den blir uppdelad i mindre bitar, dels för att dina vanliga löppass kommer att kännas lättare. Du slår alltså två flugor med en smäll.

Här är fyra anledningar till varför du bör välja intervallträning:

1 Kondition

När du intervalltränar aktiveras en massa muskelfibrer, och hjärtat och cirkulationssystemet tvingas förse alla muskelfibrer med stora mängder blod. Hjärtats förmåga att pumpa runt blod och syre i kroppen är avgörande för konditionen, och för att den ska bli bättre är du tvungen att få upp pulsen rejält. För det ändamålet är intervallträning mycket effektiv.

2 Löpekonomi

Koordinationsförmågan förbättras av högintensiv löpträning. De flesta löper helt naturligt mer dynamiskt och kraftfullt när tempot höjs. Löpträningen gör att kroppen blir bättre på att aktivera muskelfibrerna på ett mer koordinerat och effektivt sätt. Resultatet blir att energiförbrukningen sjunker vid en viss hastighet – dvs. löpekonomin förbättras.


Läs också: Vill du ha tips på en supereffektiv form av intervallträning? Då kanske tabata är något för dig. Se här hur du gör.

3 Mental styrka 

Att löpa intervaller handlar i hög grad om att disponera krafterna och om att pressa sig själv och sina gränser mer än under vanliga distanspass. Den energi man får av att flytta fram den mentala gränsen är guld värd när man ska pressa sig lite extra i t.ex. ett motionslopp. En bonus är att de vanliga löprundorna kommer att kännas både lättare och mer överskådliga.

4 Variation 

En sak som är viktig för att träningen ska bli så effektiv som möjligt är att löppassen är omväxlande. Och där är intervaller en perfekt metod. Både i samband med enskilda träningspass och under längre perioder ger intervallträning riktigt bra variation när det gäller sättet man belastar och utmanar kroppen på. Det är effektivt för både utbytet och träningsmotivationen

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: