Därför fungerar 10-20-30

Om du vill komma i bättre form så behöver kroppen tränas regelbundet. 10–20–30-metoden är ett perfekt verktyg som kan hjälpa dig att uppnå toppform på rekordtid.

29 september 2011

Många motionärer upplever i början när de börjar löpträna att formen förbättras snabbt. Men efter en tid avtar formutvecklingen och det händer inte så mycket mer.

Kroppen är så smart konstruerad att den vänjer sig snabbt vid den belastning den utsätts för. Om vi mest är inaktiva så finns det ingen större anledning för kroppen att utveckla musklerna och cirkulationssystemet, och konditionen och styrkan sjunker snabbt till en nivå där vi endast orkar med vardagsbestyr.

Om vi däremot börjar att löpträna 5 km två gånger i veckan så upptäcker kroppen snabbt att cirkulationssystemet och musklerna inte tål belastningen, och kroppen börjar därför bygga upp och göra sig starkare. Det är faktiskt den grundläggande mekanism som ligger bakom vår formutveckling. Problemet är att kroppen vänjer sig vid träningen efter några veckor. Den anpassar gradvis musklerna och konditionen till den ökade belastningen.

Starkare muskler För att komma i ännu bättre form måste belastningen därför öka ännu mer. Och det är nu som 10-20–30- metoden kommer in i bilden. Metoden innebär flera nya utmaningar. För det första innebär spurterna att musklerna utsätts för en mycket explosivare belastning. Det innebär att det utvecklas starkare muskelfibrer och att kroppen blir bättre på att utnyttja de muskler som redan är starka. För det andra behövs det mer syre i musklerna när tempot ökar. Det innebär att hjärtat och cirkulationssystemet utvecklas. Hjärtat blir större och det bildas flera blodkärl som transporterar syre till musklerna.

Om du kör ”10–20–30” på samma sätt varje vecka kommer du till slut att hamna på en nivå där formen åter går i stå. Därför gäller det att gradvis öka tempot och antalet serier.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: