En man och två kvinnor tränar spinning

HIIT kan användas i samband med många olika träningsformer, t.ex. spinning, löpning och rodd i roddmaskin. 

© iStock

Bättre minne med HIIT

Korta och hårda intervaller förbättrar minnet, visar en studie. En timmes träning per vecka är tillräckligt.

21 mars 2018 av Redaktionen

Därför är HIIT bra för minnet 

Fitnessexperter från hela världen utsåg nyligen högintensiv intervallträning (HIIT) till årets största fitnesstrend, och nu har den populära träningsformen fått ännu mer vind i seglen. Det visar sig nämligen att även minnet får en boost av HIIT.

I en ny studie fick testpersonerna genomföra 20 minuters intervallträning på spinningcykel tre gånger i veckan under sex veckor. Före och efter de sex veckorna gjorde deltagarna ett minnestest samt testade hur fysiskt vältränade de var. Det visade sig att de 60 futtiga minuternas träning totalt per vecka gjorde att de presterade betydligt bättre i minnestestet. 

Mätningar visade dessutom att de deltagare som hade förbättrat sin fysiska form mest under försöksperioden, också hade fått den största ökningen av BDNF-koncentrationen i blodet. BDNF är ett protein som är inblandat i nybildningen av hjärnceller och det tros ha stor betydelse för både inlärnings- och minnesförmågan

Tre vanliga HIIT-pass

Värm upp i 5 minuter. Genomför ett av följande intervallpass:

  1.  Tabataintervaller
    20 sek. sprint, 10 sek. vila. Kör 8 gånger. 

  2. Monstersprint

    30 sek. maxsprint, 2–­3 min. vila. Kör 5–8 gånger.

  3. Minutpass 1:1

    1 min. intervall, 1 min. vila. Kör 5–8 gånger. 

Jogga ner i fem minuter. 

Vill du förbereda dig på bästa sätt inför intervallträningen? Läs i så fall vidare här. 

Redaktionen rekommenderar: Snygg träningsjacka

Löp i kyla och blåst med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Äter du mellanmål varje dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: