En man och två kvinnor tränar spinning

HIIT kan användas i samband med många olika träningsformer, t.ex. spinning, löpning och rodd i roddmaskin. 

© iStock

Bättre minne med HIIT

Korta och hårda intervaller förbättrar minnet, visar en studie. En timmes träning per vecka är tillräckligt.

21 mars 2018 av Redaktionen

Därför är HIIT bra för minnet 

Fitnessexperter från hela världen utsåg nyligen högintensiv intervallträning (HIIT) till årets största fitnesstrend, och nu har den populära träningsformen fått ännu mer vind i seglen. Det visar sig nämligen att även minnet får en boost av HIIT.

I en ny studie fick testpersonerna genomföra 20 minuters intervallträning på spinningcykel tre gånger i veckan under sex veckor. Före och efter de sex veckorna gjorde deltagarna ett minnestest samt testade hur fysiskt vältränade de var. Det visade sig att de 60 futtiga minuternas träning totalt per vecka gjorde att de presterade betydligt bättre i minnestestet. 

Mätningar visade dessutom att de deltagare som hade förbättrat sin fysiska form mest under försöksperioden, också hade fått den största ökningen av BDNF-koncentrationen i blodet. BDNF är ett protein som är inblandat i nybildningen av hjärnceller och det tros ha stor betydelse för både inlärnings- och minnesförmågan

Tre vanliga HIIT-pass

Värm upp i 5 minuter. Genomför ett av följande intervallpass:

  1.  Tabataintervaller
    20 sek. sprint, 10 sek. vila. Kör 8 gånger. 

  2. Monstersprint

    30 sek. maxsprint, 2–­3 min. vila. Kör 5–8 gånger.

  3. Minutpass 1:1

    1 min. intervall, 1 min. vila. Kör 5–8 gånger. 

Jogga ner i fem minuter. 

Vill du förbereda dig på bästa sätt inför intervallträningen? Läs i så fall vidare här. 

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du solkräm när du tränar utomhus?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: