Är du tillräckligt fit för HIIT?

Den populära, högintensiva träningsformen kan faktiskt vara skadlig för vissa motionärer.

HIIT är en av de populäraste träningsformerna just nu, och det finns många bevis på att korta, stenhårda intervaller kan göra underverk för formen och hälsan. Men om man är otränad, så kan HIIT-träning göra mer skada än nytta. Så låter i alla fall en varning från en internationell forskargrupp.

Forskarna ligger bakom en studie där 12 svenska män fick ägna sig åt HIIT-träning under två veckor. Männen var friska, men beskrev sig själva som otränade eller bara måttligt fysiskt aktiva. Deras träning bestod av upprepade 30 sekunders högintensiva sprintintervaller på cykel och armcykel.

Fria radikaler får härja fritt

Efter perioden med HIIT-träning analyserade forskarna muskelvävnadsprover från deltagarna. Där kunde man se att mitokondrierna, som också kallas för cellernas kraftverk, bara fungerade med halv kapacitet hos deltagarna efter de hårda träningspassen. Det innebär bl.a., att kroppens celler är sämre på att försvara sig mot skador som uppkommer pga. så kallade fria radikaler.

Det är ett allvarligt problem eftersom fria radikaler kan skada cellerna och bl.a. bidra till att risken ökar för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och förtida åldrande.

Vänj kroppen vid hård träning

Forskarna bakom den nya studien betonar att nybörjare inte bör köra igång med brutala HIIT-intervaller meddetsamma, utan att de istället långsamt vänjer kroppen vid att träna med högre intensitet.

– Om man är ny på gymmet kan högintensiv sprintträning kanske öka prestationsförmågan, men det är inte alls säkert att det är bra för hälsan, säger forskningsledaren Robert Boushel vid University of British Columbia.

Vad är HIIT?

HIIT står för high intensity interval training. Det innebär stenhårda intervaller då man ger full gas under några sekunder, med kortare eller längre pauser emellan.

Source #The FASEB Journal

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: