Man i träningskläder tar pulsen

Om pulsen är högre än den brukar vara, så kan det vara ett tecken på att kroppen är stressad och behöver ett träningsuppehåll.

© iStock

Hur vet man om man är övertränad?

Jag löptränar tre gånger i veckan, men misstänker att jag är på väg att bli övertränad. Mina tider har nämligen blivit långsammare och min puls har blivit högre. Kan det stämma trots att jag tränar så relativt lite?

28 januari 2018 av Hans W. Gottlieb

Övertränad av tre träningspass i veckan?

SVAR: Så kan det mycket väl vara. Det är inte bara eliten som drabbas av överträningssymptom – även vanliga motionärer kan ligga i farozonen. Medan en elitlöpare med många års träning och tusentals mil i benen klarar av att träna tio pass i veckan, så kan nybörjare som inte har tränat förut drabbas av överträningssymptom av ”bara” tre träningspass i veckan. Överträning beror inte så mycket på hur man tränar rent objektivt, utan mer på hur mycket man tränar jämfört med vad man är van vid sedan tidigare. Överträning innebär inte bara att kroppen är trött, utan det kan vara ett allvarligt tillstånd som tar månader att bli av med. Börja med att ta ett par dagars träningsuppehåll och se om symptomen försvinner. Annars bör du vila ännu längre.

Vanliga fysiska tecken på överträning

Det finns inga konkreta tester som visar hur belastad kroppen är. Det gäller att lyssna på kroppen:

Sämre prestation: Om din prestationsförmåga försämras utan anledning, så bör du tolka det som en varningssignal.

Högre puls: Kontrollera din vilopuls varje morgon innan du kliver upp ur sängen. Om pulsen är förhöjd flera dagar i rad, så bör du utvärdera din träning.

Trötthet: Ökad trötthet är ett vanligt tecken på att kroppen är hårt pressad.

Smärta och ömhet: Det är normalt att ha lite träningsvärk i musklerna, men om du har värk i lederna en längre tid så bör du dra ned på träningen. 

Ge din träning en boost!

Just nu kan du få de suveräna bluetooth-hörlurarna Sudio TRE Sport för ett lika suveränt pris tillsammans med Aktiv Träning. Sudio TRE Sport är tillverkade i en exklusiv skandinavisk design. Förutom att ljudet är utmärkt och passformen är perfekt, så är batteritiden hela 9 timmar vid användning, 10 dygn i standby-läge och räckvidden är hela 15 meter. Hörlurarna är dessutom svett- och vattenavvisande, de har röststyrning och musiken kan styras och mobilsamtal kan besvaras utan att du behöver ta upp mobilen ur fickan.

Få Sudio TRE Sport tillsammans med 4 nummer av Aktiv Träning för BARA 179:50 kr (+ 39:50 kr i porto). Du sparar hela 887 kr. Men vänta inte för länge – vi har bara ett begränsat antal. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig