SVETTIGT Efterhand som du vänjer dig vid värmen blir du bättre på att svettas.

Hur påverkar värmen min prestation?

Jag har svårt för att hålla ångan uppe när jag tränar utomhus i sommarvärmen. Värmen gör att jag snabbt blir utmattad. Är det något fel på mig?

Nej, det är inget fel på dig. Värmen är en tuff utmaning som gör att orken kan försvinna snabbt.

Det beror på att kroppen försöker hålla temperaturen kring hjärtat och andra vitala organ konstant på ca 37 grader. För att göra sig av med överskottsvärmen drar kroppen ut vätska ur blodet och använder det för att svettas med. Det gör att blodvolymen minskar och att musklerna får mindre syre. När detta sker tvingas du att dra ned på intensiteten.

För ett par år sedan testade vi hur det är att träna hårt i 25 graders värme – jämfört med att träna en vårdag i 13 plusgrader. Testet gjordes på löpband som vid bägge tillfällena kördes i 12 km/h. Efter en kvarts träning var vår testlöpare så påverkad av värmen att hans puls låg 5–10 slag högre jämfört med under det svalare löptestet.

Han utvecklade också mycket mer mjölksyra då det var varmt, vilket är ett tydligt tecken på att musklerna tvingas jobba hårdare.

Du kan dock trösta dig med att du efter en tillvänjningsperiod på 8–14 dagar kommer att bli bättre på att reglera kroppstemperaturen eftersom både blodvolymen ökar och du blir ”bättre” på att svettas.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: