Gruppträning, män gör high fives
© iStock

Gruppträning förbättrar din livskvalitet

Livskvaliteten förbättras och stressnivån sjunker när man tränar tillsammans med andra, visar en studie.

2 februari 2018 av Redaktionen

Gruppträning förbättrar din livskvalitet

Träning i grupp förbättrar livs­kva­li­teten och minskar stress mycket mer ef­­fek­­tivt än om man tränar på egen hand. Det visar en ny amerikansk studie. Forskarna rekryterade 69 medicinstu­de­ran­de som fick välja mel­lan att följa ett 12 veckor långt gruppträ­­­nings­­­program eller att motionera ensamma under samma period.

Gruppträningen pågick i 30 min. per gång och tonvikten låg på bål­trä­ning och funktionella övningar. Den individuella gruppen fick t.ex. löpa och styrketräna bara de gjorde det ensamma eller med en eller två andra. Efter testperioden hade gruppdeltagarnas stressnivå sjunkit med 26 % och de angav att deras livskvalitet hade för­­bätt­­rats. Ensam­motionärerna hade ägnat dub­belt så mycket tid åt trä­ning, men märkte ingen signifikant skillnad på vare sig livs­kva­li­tet eller stress­nivå. Källa: The Journal of the American Osteopathic Association

Redaktionen rekommenderar: snygg och bra träningsjacka från Diadora

Löp i kyla och blåst med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig