TIPS: Är myggan på väg att sticka dig, så låt den sitta tills den är färdig. Myggen suger nämligen ut en del av sitt kliande giftämne igen. © iStockphoto

Fyra saker som gör dig till en myggmagnet

Myggsäsongen är här och tillhör du dem som ofta blir stucken så är det kanske ingen slump. De små blodsugarna har nämligen sina favoriter.

9 juni 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

1. CO2: Koldioxiden i vår utandningsluft lockar till sig mygg. Det innebär samtidigt att när man står stilla och hämtar andan efter t.ex. en löprunda, så är man ett perfekt lockbete för myggen.

2. Värme: Koldioxiden lockar till sig myggen, men värmen avgör var de väljer att sticka. Direkt efter en löprunda är hela kroppen varm, och all naken hud blir därför utsatt. Myggen väljer gärna områden på kroppen där blodet är nära huden – t.ex. handleder, panna, armbågar och nacke.

3. Kön: En studie som presenterades i Annals of Internal Medicine visade att män blir stuckna oftare än kvinnor. Det kan bero på att män generellt har större kroppar än kvinnor, och att de därför producerar mer värme och utsöndrar mer CO2. På kvinnosidan lockar gravida till sig dubbelt så många mygg som icke-gravida, enligt en studie i The Lancet. Det kan bero på ökad kroppstemperatur och ökad CO2-utsöndring.

4. Öl: En liten studie med 13 personer indikerar att personer som har druckit öl blir stuckna oftare än nykterister. Enligt forskarna kan det bero på att kroppsvärmen ökar något när man dricker alkohol, och att alkoholen i personernas svett lockar till sig myggen.

Detta kan du göra: Myggspray och myggstift är ingen riktig helgardering. Klä dig i en långärmad tröja, byxor och strumpor – särskilt under skymningstid då myggen är mer aktiva.

Källor: The Week, abc News, The Daily Mail, Miljöstyrelsen

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: