Fördelar med medlemskap på gym kontra eget hemmagym

Med regn och rusk följer en vilja att kunna träna mer hemma, för att slippa gå iväg till gymmet. Så varför inte göra slag i saken? Här tittar vi på fördelar med ett medlemskap på ett gym och hemmagym.

8 januari 2021

Det är lätt hänt att träningen inte blir av på höst- och vinterhalvåret när dagarna kortare och det fina vädret byts ut mot regn och rusk. Vi känner oss allt tröttare och det tar emot när vi ska ta oss till gymmet i kyla och mörker. Den här årstiden behöver vi dock träningen som allra mest för att må bra och vi behöver flåsa och jobba upp vår puls.

Utmaningen för oss blir här istället att hitta olika sätt som underlättar för oss så att träningen faktiskt blir av. Ett sätt är att träna direkt efter jobbet, innan vi kommit hem. Då kan vi underlätta genom att lägga fram träningskläderna kvällen innan eller se till att vi har de träningsredskap vi behöver hemma.

Beroende på ambitionsnivå kan ett hemmagym införskaffas och det behöver inte vara särskilt dyrt. Var dock försiktig så att det inte slutar med att bli en kostsam historia.

Det allra bästa är förstås att betala kontant för ett hemmagym och den som behöver låna till träningsredskapen bör se till att få så bra lånevillkor som möjligt med låg ränta. Som tur är finns flera kostnadsfria jämförelsesajter där den som behöver låna kan jämföra olika banker och långivare. En av de största på marknaden är Sverigekredit där man enkelt kan jämföra lån som exempelvis kan användas till att finansiera ett eget hemmagym.

Träna i grupp och variera var du tränar någonstans

Det finns ett par fördelar med att ha ett medlemskap på ett gym nära dig, och en av de främsta är att det ofta finns ett stort utbud av maskiner och träningsredskap. Ibland går det även att träna i grupp, planera särskilda träningspass och träningsprogram så att du kan anpassa träningen efter nivå och behov.

För en del personer kan det även kännas motiverande att träna runt eller ihop med andra och det kan bidra till att man tränar hårdare under just det passet. För den som är social och utåtriktad, och vill ha ett brett utbud av olika träningsredskap, kan ett medlemskap på ett gym vara det bästa alternativet. Det passar även dem som inte har tillräckligt med plats i hemmet.

Hemmagym med löpband och träningscykel för intervallträning

Att köpa träningsredskap att ha hemma kan vara en god investering och särskilt när det blir kallare ute. Det kan kännas som mycket pengar när man ska köpa en maskin som är modellen större, som exempelvis ett löpband eller träningscykel för att köra intervaller, men om man slår ut pengarna på ett år kan det till och med bli billigare än vad ett medlemskap på ett gym hade kostat.

För den som har plats för nödvändiga träningsredskap kan ett hemmagym vara en bra lösning. Det viktigaste är dock att man investerar i redskap som verkligen kommer att användas och som gör att träningen blir av. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dygnet föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: