Med en rockring kunde man plötsligt rotera med höfterna för att komma i form. Det var både effektivt och roligt, men kanske inte i längden ...

© iStock

Sex märkliga träningstrender

Träningsindustrin har alltid varit uppfinningsrik när det gäller att utveckla nya och annorlunda träningskoncept. Många av dem faller dock snabbt i glömska igen. Här är sex träningstrender som svalnat rejält (och som kanske inte alla saknar).

27 november 2017 av Brian Henneberg

Fitnesstrender som svalnat

Träningsboll

När? 2008.

Bakgrund: Kärt barn har många namn, och det gäller också pilatesbollen, Bobath-bollen eller träningsbollen – som år 2008 låg på en åttonde plats på American College of Sports Medicines lista med träningstrender. Träning på boll var stort 2008, men redan 2011 hade konceptet lämnat topp 20-listan. Bollen används dock fortfarande av sjukgymnaster, och finns även på många gym. Bollträning är inte bortglömt, men som träningstrend har den peakat.

Rockring

När? 2010.

Bakgrund: Historien om rockringen går så långt tillbaka som till 1958, då den var den sommarens bästsäljare. Efter att ha levt ett anonymt liv i många år gjorde rockringen storslagen comeback runt år 2010, då den utkom i en ny och tyngre variant. Folk var tokiga i den roliga träningsformen ... till att börja med. Efter 37 rockringspass och flera blåmärken vid midjan började enformigheten märkas och många rockringar slutade sina dagar på loppisar runt om i landet. 

Aqua-”vad som helst”

När? 2012.

Bakgrund: En variant av kombo-koncepten är att tillsätta klorvatten till en träningsform. I det här fallet var tanken att ta redan befintliga träningskoncept och placera dem i en simhall. Aqua­spinning var ett av de första koncepten som kom, därefter följde aquapilates, aquazumba och aqua-yoga. Aquakoncepten har inte försvunnit från gymmen, men simhallen är liksom den plats där en del träningskoncept hamnar när det breda intresset har svalnat. Det är träningsvärldens motsvarighet till Let's Dance där kändisar försöker att återuppliva sina karriärer. 

Ta ett existerande träningskoncept, tillsätt lite klorvatten och vips så har du skapat en ny träningsform. Det enkla receptet har bl.a. skapat aquaspinning.

Piloxing

När? 2012.

Bakgrund: En efterföljare till Kara-T-Robics kom ett par år senare i form av pilates och boxning kallat piloxing. Träningsformen fick dock bara några månader i rampljuset. Man kunde tro att vi hade lärt oss läxan att sådana här koncept är träningsvärl­dens motsvarighet till fenomen som bulletproof coffee eller Las Ketchup. Något som är häftigt i fyra sekunder innan vi tänker: ”Aldrig mer!”. Sannolikheten är dock stor att vi kommer att få se fler koncept à la zumbing (zumba och spinning), yogoxing (yoga och boxning) eller juates (judo och pilates) någon gång i framtiden. 

Bokwa

När? 2013.

Bakgrund: När zumbavågen började klinga av 2013, kom sydafrikanen Paul Mavi med sitt Bokwa-koncept som skulle ta över efter zumba som var på väg att bli ”yesterday’s news”. Bokwa lanserades som en slags koreografi­lös aktivitet där man ritade bokstäver och siffror med sina fötter eller följde vissa mönster som skulle vara lätta att lära sig. Bokwa blev dock aldrig någon större succé i Sverige, kanske för att en del var mätta på zumban som lanserats tidigare..

Jumping fitness

När? 2015.

Bakgrund: När det började dyka upp filmer på nätet med jumping fitness, dvs. träning på studsmatta, så trodde nog en del att det var ett skämt – en parodi på en lite halvmärklig träningsform – och det såg minst sagt lite löjligt ut med det överenergiska hoppandet. Det visade sig dock vara allvarligt menat. Studstrenden existerar fortfarande, men det är inte de mest besökta gruppträningspassen på de gym som nu erbjuder det. Det kan kanske hänga ihop med att 48 studsmattor tar rätt mycket plats i en träningslokal, och att det är rätt begränsat vad man kan göra när man hoppar upp och ner på en studsmatta. 

Det verkade nästan som om jumping fitness dog ut innan den kom i gång. Den har dock fortfarande några få anhängare kvar. 

Stort vinterpaket till dig

Håll värmen och bli sedd i mörkret för BARA 69:50 kr. Just nu kan du få en löparmössa, handskar, tubscarf, LED-armband och LED-belysning till skon + 2 nummer av Aktiv Träning för ett helt otroligt pris. Du får hela paketet med alla 5 prylar samt 2 nummer av Aktiv Träning för BARA 69:50 kr (+ 29:50 kr i porto). Erbjudandet gäller bara så länge lagret räcker. Läs mycket mer här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: