© Valling.com

Perfekt inomhusträning

Mörker, kyla, regn och snö kan sätta käppar i hjulet för träning utomhus under vintern. Och det kan göra att formkurvan dalar. Läs om hur du håller motivationen uppe och formen på topp genom att träna på gymmet när vädret tvingar dig inomhus.

20 november 2013 av Martin Kreutzer

Du känner kanske igen dig: Du kom i gång riktigt bra med träningen i våras och lyckades skapa bra träningsrutiner även under sommaren och ett tag i höstas tränade du faktiskt 2–3 gånger i veckan. Formen var bra, men så kom vintern med kyla och nederbörd och förstörde alla goda intentioner om att träna året runt.

Måndagsträningen blev inställd på grund av iskallt hällregn, onsdagens löprunda hanns inte med och på fredagen blåste det en hård nordanvind som gjorde att tevesoffan lockade mer än löparskorna.

När vintervädret slår till på allvar tappar många träningslusten eftersom man helst vill ägna sig åt den motion man är van vid. Och har man ingen järnvilja som gör att man trotsar mörker, kyla och nederbörd så är risken stor att antalet träningstimmar blir lätträknade. För hälsans skull är det därför bättre att se sanningen i vitögat och inse att när vädret är dåligt så är det inte lika lätt att träna. Åtminstone inte utomhus.

Lyckligtvis kan löpare, cyklister, mountainbikeåkare och triatleter ägna sig åt minst lika effektiva träningsformer inomhus – t.ex. på det lokala gymmet.

Här visar vi dig vad bör välja på gymmet för att träna optimalt i just din idrottsgren.

Träningsplan för:

  • Löpare, som springer korta sträckor

  • Löpare, som springer långa sträckor (maraton och halvmaraton)

  • Mountainbikeåkare

  • Landsvägscyklister

  • Triatleter

Få ett komplett träningsprogram för vinterns träning på gymmet

Fem tips för inneträning på gymmet **Träna kort, men hårt** För många är det naturligt att träningspassen utomhus blir långa och genomförs i ett förhållandevis lågt tempo. När man tränar inomhus kan det däremot kännas lite tråkigt eftersom det inte finns så mycket att titta på. Då är det bättre att träna kortare tid, men i ett intensivare tempo. Bli inte överraskad om du märker att du kommer i form efter några korta, men hårda, löprundor. Löp t.ex. 20–30 minuter i full fart. **Pröva nya effektiva maskiner** Det är inte bara för motivationens skull som det är bra att variera träningen. Alternativa träningsmetoder gör också att du förbättrar svagheter som du kanske inte ens visste om att du hade. Dessutom avlastas leder och senor, vilket gör att du senare kommer att tåla en högre träningsbelastning utan att du blir skadad. Pröva t.ex. crosstrainer, roddmaskin, kajakmaskin – eller en Thorax Trainer (stakmaskin). **Kaffedopning ger ny energi** Drick en ren espresso före du ska träna. Koffein är uppiggande och gör att du orkar träna effektivare. **Musik höjer humöret** Lyssna på musik när du tränar. En bra rytm från en musikspelare gör att du får mer ork och energi till att träna. **Träna ute när vädret är bra** Passa på att du träna utomhus under t.ex. helgerna när det är dagsljus. Att växla mellan att träna utomhus och inomhus håller motivationen uppe och det är bra för formkurvan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: