Löpband: omväxlande och rolig träning

Löpbandet passar perfekt för den som vill löpträna målinriktat och förbättra konditionen. Här får du reda på allt du behöver veta för att få ut maximalt av din träning på löpband.

28 oktober 2016 av K. Danborg

Vad är ett löpband?

Löpbandet ger massor av möjligheter till rolig, effektiv och varierad träning på alla nivåer. Man kan spurta, löpa tempopass och långpass, backträna eller rehabträna. Alla benmuskler får jobba vilket gör att både pulsen och förbränningen ökar rejält. Se här hur man får ut optimalt av sin träning på löpbandet

Vad passar ett löpband bra till?

Långa, monotona pass på löpbandet är kanske inte det som lockar allra mest. För de flesta är det lättare att motivera sig till att träna målinriktat och varierat. Allra bäst passar löpbandet för att få mer fart i benen. Pulsen kan höjas kraftigt, antingen med progressiva löppass då det gradvis går snabbare och snabbare, eller med fartlek, snabba intervaller och backträning.

Hur lätt är löpbandet att använda?

Det är lätt att komma i gång, men det kan ta ett tag att vänja sig vid det rullande underlaget. Börja därför i ett lugnt tempo och öka farten gradvis. Vill du hålla ungefär samma hastighet på löpbandet som ute, så bör bandets lutning vara ca 1 grad.

Finns det någon skaderisk med att springa på löpband?_SE

Löpning är en viktbärande träningsform, vilket kan öka risken för belastningsvärk i fotleder, knän, höfter och ländrygg. Löpbandet är dock tillräckligt stötdämpande för att skaderisken ska vara mindre än på t.ex. stenhårda trottoarer.

Vilka nackdelar finns det med ett löpband?

Det krävs viss tillvänjning för att springa på löpband, och löpstilen förändras något eftersom det är bandet – och inte du själv – som rör sig. Om du vill bli en bättre löpare så räcker det inte enbart med löpbandsträning eftersom musklerna stimuleras på ett annat sätt på löpbandet. Då är det bättre att växla mellan löpning inne och ute.

Slutbedömning av löpbandet

  • Kondition med löpning på löpband: 5/6
  • Förbränning med löpning på löpband: 5/6
  • Hälsa med löpning på löpband: 6/6

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig